Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία πρότειναν χθες ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο καταδικάζει μια φονική επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και το οποίο, όπως είπαν διπλωμάτες, θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που είδε το πρακτορείο Reuters, καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δίνει αναφορά κάθε μήνα για το αν η συριακή κυβέρνηση συνεργάζεται ή όχι με μια διεθνή έρευνα στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Και οι τρεις χώρες αποδίδουν την ευθύνη για την τους θανάτους και τραυματισμούς στις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο συριακός στρατός έχει αρνηθεί την ευθύνη και ισχυρίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ χημικά όπλα.

Το κείμενο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να παραδώσει σε διεθνή ερευνητική ομάδα στοιχεία για σχέδια και ημερολόγια πτήσης και τα ονόματα όλων των διοικητών μοιρών ελικοπτέρων, και να επιτρέψει την πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξεκίνησαν οι επιθέσεις που χρησιμοποίησαν τοξικά χημικά.

Στο ψήφισμα ο ΟΗΕ επίσης “εκφράζει την οργή του ότι συνεχίζονται να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άτομα από χημικά όπλα στη Συρία, και εκφράζει την αποφασιστικότητά του να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί σήμερα για την επίθεση με τοξικό αέριο.

Μια έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που εδρεύει στη Χάγη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονταν για τρεις επιθέσεις με αέριο χλωρίου το 2014 και 2015, και ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας.

Η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει τα χημικά της όπλα το 2013, υπό μια συμφωνία για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει η Μόσχα και η Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις