Η Ανώτερη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης δεν αναμένει περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας και εκτιμά ότι τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού θα αναγκάσουν τη Δαμασκό να γίνει «πιο σοβαρή» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα.
Ο Γιαχία Αρίντι, σύμβουλος και εκπρόσωπος της Επιτροπής, επεσήμανε στο πρακτορείο Sputnik: «Πιστεύω ότι θα σταματήσει εδώ η στρατιωτική δράση».
«Εκτιμώ ότι θα δώσει ώθηση (στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα) με περισσότερη σοβαρότητα, διότι το καθεστώς θα το σκέφτεται δύο φορές. Διότι αυτή (τα αμερικανικά πλήγματα) είναι η απάντηση στις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της HNC ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι τα πλήγματα «αν συνεχιστούν, θα σημάνουν μια σωστή αρχή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Η HNC, που έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, είναι το βασικό σώμα των Σύρων αντιπολιτευόμενων στο οποίο συμμετέχουν πολιτικές και ένοπλες ομάδες και έχει συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Εξάλλου ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Ραμαντάν σημείωσε ότι ελπίζει «να συνεχιστούν τα πλήγματα ώστε να αποτρέψουν το καθεστώς από το να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη του για να εξαπολύσει νέες αεροπορικές επιδρομές ή να χρησιμοποιήσει ξανά όπλα απαγορευμένα από τη διεθνή κοινότητα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αεροπορική βάση που ήταν στόχος των αμερικανικών πληγμάτων χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθούν Σύροι».
Η αμερικανική επιδρομή «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς και τους υποστηρικτές του», εκτίμησε ο Ραμαντάν.
Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής του Ελεύθερου Στρατού της Ιντλίμπ, μιας ένοπλης οργάνωσης που συμμετέχει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δήλωσε στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα έγιναν «σε μια πολύ σημαντική φάση» και έδειξαν στους Σύρους ότι «εξακολουθεί να υπάρχει ανθρωπιά στον κόσμο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις