Σουηδία: Η αστυνομία ανακρίνει επτά υπόπτους

Σουηδία: Η αστυνομία ανακρίνει επτά υπόπτους
Η σουηδική αστυνομία ανακρίνει επτά υπόπτους για την επίθεση που έγινε την Παρασκευή με κλεμμένο φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης, με συνέπεια το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αρχών.

Ένας 39χρονος από το Ουζμπεκιστάν έχει συλληφθεί ως ο βασικός ύποπτος που οδηγούσε το φορτηγό.

Ο άντρας αυτός ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφάλειας της Σουηδίας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκάθαρους δεσμούς με ύποπτες για τρομοκρατική δράση, ομάδες.

Από την επίθεση με το φορτηγό, τραυματίστηκαν άλλοι 15 άνθρωποι, καθώς αυτό έπεσε πάνω στους πεζούς που βρίσκονταν σε πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης, για να εισβάλλει στη συνέχεια, σε εμπορικό κατάστημα στο οποίο ξέσπασε φωτιά.

“Επτά άνθρωποι ανακρίνονται για τα γεγονότα,” δήλωσε ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων στη δημόσια τηλεόραση SVT, καθώς έγινε αρκετές αστυνομικές επιχειρήσεις σε διευθύνσεις γύρω από τη Στοκχόλμη κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματικός αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις αυτές της αστυνομίας, αλλά τόνισε ότι “υπάρχει ισχυρό αποδεικτικό υλικό” ότι ο άντρας από το Ουζμπεκιστάν που κρατείται, ήταν ο οδηγός του φορτηγού.

Ο συλληφθείς φαίνεται να έδρασε μόνος του, χωρίς οι αστυνομικές αρχές να αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι υπάρχουν συνεργοί του.

Στη γειτονική Νορβηγία, η αστυνομία προχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί σε ελεγχόμενη έκρηξη μιας “συσκευής που έμοιαζε με βόμβα” στο κέντρο της πρωτεύουσας, Όσλο, ενώ συνελήφθη ένας ύποπτος. Μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη, οι αστυνομικές αρχές σε όλες τη σκανδιναβική περιφέρεια έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Το προφίλ του δράστη

Η αστυνομία στη Σουηδία έχει λάβει περίπου 500 καταθέσεις, δήλωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση των θυμάτων έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για δύο Σουηδούς, έναν Βρετανό κι έναν Βέλγο.

Ο ύποπτος που έχει συλληφθεί για την επίθεση αυτή, είχε αιτηθεί άδεια παραμονής στη Σουηδία το 2014, ενώ είχε διαταχθεί η απέλασή του και ήταν καταζητούμενος για το ζήτημα της απέλασής του.

Η αστυνομία της Σουηδίας δεν έχει στη διάθεσή της, οποιοδήποτε στοιχείο, που να οδηγεί στο ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο συλληφθείς είχε εκφράσει συμπάθεια για τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων. Μεταξύ αυτών και για το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ