Νίκη δια πυρός και σιδήρου κατέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μεταξύ άλλων καταργεί τον θώκο του πρωθυπουργού και μεταφέρει τις σημαντικότερες εξουσίες στα χέρια του προέδρου. Το “ναι” επικράτησε του “όχι” με οριακή διαφορά.
Στο 51,34% ανέρχεται το ποσοστό του “ναι” μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, μεταδίδουν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το “ναι” επικράτησε με ποσοστά περίπου 2,5 % μικρότερα από αυτά που προέβλεπε ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων. Αυτό δεν ήταν σίγουρα το ιδανικά επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ικανοποιούσε τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η αναθεώρηση και το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία είναι πλέον γεγονός.
Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των ψηφοφόρων που ξεπέρασε το 85%.

Διχασμένη χώρα
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης, όπως άλλωστε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα δημοψηφίσματα της Τουρκίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν χάνει έστω και με μικρή διαφορά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και με μεγαλύτερη την Σμύρνη. Τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. 
Όπως επίσης σημαντικά αποδείχθηκαν και τα αποτελέσματα από τις κάλπες του εξωτερικού που στήριξαν και πάλι τον Ερντογάν με αρκετά υψηλότερα ποσοστά από αυτά του εσωτερικού.
Σημειώνεται ότι υπήρξε αύξηση του ποσοστού που στήριξε το “ναι” στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. 
Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, μίλησαν για την “επανάσταση της Ανατολίας” προκειμένου να εξηγήσουν το γεγονός ότι στα αστικά κέντρα επικράτησε το “όχι”, σε αντίθεση με τις περιοχές της Ανατολής. 
Παρόλα αυτά μέσα στις 10 πόλεις που ψήφισαν το πιο ισχυρό “όχι” συγκαταλέγονται πέντε από την περιοχή αυτή. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του “όχι” με 80,42 %, ήταν το Τούντζελι.
Με μεγάλη διαφορά επικράτησε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το “όχι”.
Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, μετά την καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία, ανακοινώθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι 43,39% υπέρ του “ναι”και 56,61% υπέρ του “όχι”.
Η ψηφοφορία είχε διεξαχθεί στα Κατεχόμενα από τις 5 έως τις 9 Απριλίου και σε αυτή είχαν πάρει μέρος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι και τουρκικής υπηκοότητας.


Ο χάρτης της Τουρκίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα

Η εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του “ναι”
Τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).
Η εκστρατεία υπέρ του “ναι” συγκέντρωσε 1,25 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με την εκστρατεία υπέρ του “όχι” και δεδομένου ότι μόλις 600.000 απομένουν προς καταμέτρηση, αυτό σημαίνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση εγκρίθηκε, δήλωσε ο πρόεδρος του YSK Σαντί Γκιουβέν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το YSK αποφάσισε να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα εκτός κι αν αποδεικνυόταν ότι ήταν παραποιημένα, αφού δέχθηκε έναν μεγάλο αριθμό παραπόνων, μεταξύ αυτών ένα από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ότι δηλαδή κάποιοι εκ των αξιωματούχων του δεν σφράγισαν ορισμένα ψηφοδέλτια.
Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, η απόφαση ελήφθη προτού τα αποτελέσματα καταχωρηθούν στο σύστημα και ότι στελέχη του AKP και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν παρόντα σε σχεδόν όλα τα εκλογικά κέντρα και υπέγραφαν τις αναφορές.

Ο Σαντί Γκιουβέν ανέφερε ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σε 11- 12 ημέρες.


Δείτε ρεπορτάζ του euronewsΔιάγγελμα Ερντογάν: Ιστορική απόφαση
“Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας ” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε διάγγελμα που απηύθυνε. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία και έκανε λόγο για “ιστορική απόφαση”. (διαβάστε σχετικά)
Supporters of the "Yes" vote, celebrate in Istanbul, on Sunday, April 16, 2017.


Video του TRT WORLD

Ερντογάν: Στηρίζω την επαναφορά της θανατικής ποινής
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι μετά το “ναι” στο δημοψήφισμα “θα συνεχίσουμε την πορεία μας γρηγορότερα κι ισχυρότεροι”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το “ναι” επικράτησε με ποσοστό 51,5%.
President Erdoğan and wife Emine wave to the crowd following referendum victory (Photo: AP)
Είπε, μάλιστα, ότι είναι έτοιμος να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, αφού χαιρέτισε τη νίκη του “ναι”.
Απαντώντας στο πλήθος των υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισήμανε ότι “αμέσως θα συζητήσει το θέμα με (τον πρωθυπουργό Μπιναλί) Γιλντιρίμ”.
Εάν η αντιπολίτευση στηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής “εγώ τότε θα εγκρίνω” αυτό το μέτρο, υπογράμμισε. Εάν δεν το κάνει “τότε θα οργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα”, κατέληξε.
Supporters of Turkey's president celebrate as they wave Turkish national flags during a rally near the headquarters of the ruling AP in Ankara, 16 April
Supporters of the "Yes" vote, raise flags during celebrations in Istanbul, Turkey, on Sunday, April 16, 2017. With four-fifths of the ballots counted in Turkey's historic referendum, those who back constitutional changes greatly expanding President Erdogan's powers have a 6-point lead, the official Anadolu news agency said.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Δεν πήραμε τις ψήφους που περιμέναμε
Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι το στρατόπεδο του “ναι” δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το “ναι” προηγείται έναντι του “όχι” σε εθνικό επίπεδο.

Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει “σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας” στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος. (διαβάστε εδώ)
Κεμάλ Κιλιντσάρογλου
The leader of Turkey's main opposition Republican People
HDP: Στο 3% – 4% το ποσοστό νοθείας
O εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%. 


Όλο το χρονικό της ψηφοφορίας

Δηλώσεις Ερντογάν

Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

“Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή” είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια “συνήθης” εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) cast his vote with his grandson Mehmet Akif (C) as his wife Emine (2-L) and granddaughter Mahinur (2-L, front) accompany him at a polling station for a referendum on the constitutional reform in Istanbul, Turkey

“Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός”, είπε και πρόσθεσε: 

“Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ” Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.


Turkish police officers stand guard outside a polling station in Ankara, April 16, 2017.

A man shows a voting ballot with the words in Turkish that read, 'Evet' or Yes and 'Hayir' or No as people vote in the referendum on expanding the powers of the Turkish president on April 16, 2017 in Istanbul.

A boy stands amid voters inside a polling station in Diyarbakir, southeastern Turkey, on Sunday, April 16, 2017. Voters in Turkey were deciding Sunday on the future of their country, with polling stations opening for a historic referendum, which was called by President Recep Tayyip Erdogan, on whether to approve reforms that would concentrate power in the hands of the president.

A Turkish woman holds her baby as she as she casts her vote at a polling station in Ankara, Turkey, Sunday, April 16, 2017. Voters in Turkey were deciding Sunday on the future of their country, with polling stations opening for a historic referendum, which was called by President Recep Tayyip Erdogan, on whether to approve reforms that would concentrate power in the hands of the president.


Γιλντιρίμ: Η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε αφού ψήφισε στη Σμύρνη πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. 
(αναλυτικά)Κιλιντσάρογλου: Κρίνεται η μοίρα της χώρας

Το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει “τη μοίρα της Τουρκίας” δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αφού ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα. 
(αναλυτικά)
A woman waits at the entrance of a polling station in Ankara, Turkey, on Sunday, April 16, 2017. Polling stations for a historic referendum called by President Recep Tayyip Erdogan opened Sunday, when voters are set to decide on the future of their country: Whether to approve or reject reforms that would concentrate power in the hands of the president.Νεκροί από πυροβολισμούς στο Ντιγιάρμπακιρ
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κατοίκων ενός χωριού στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. (αναλυτικά)

Επιμέλεια: Αγγελική Γιαννακού
Με πληροφορίες από Reuters, TRT WORLD, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις