Εν μέσω επικρίσεων για την προπαγάνδα υπέρ του «ΝΑΙ» μέχρι το δημοψήφισμα, και με ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια, η Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία αναμένει πλέον την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, προκειμένου να ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα. 
Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, αφού η Αναθεώρηση αποτελεί μόνο το πλαίσιο και θα χρειαστεί τώρα μια διαδικασία για τους νέους εφαρμοστικούς νόμους του Προεδρικού συστήματος.
Νομικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν τουλάχιστον 144 άρθρα σε 7 νόμους, του εκλογικού συστήματος και του νόμου περί πολιτικών κομμάτων μεταξύ αυτών. 
Θα ξεκινήσει δηλαδή μια νέα περίοδος αναζήτησης συμμαχιών εντός Βουλής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως ο πιο πιθανός συνοδοιπόρος της κυβέρνησης θα είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Εθνικιστικό κόμμα. Έτσι ίσως εξηγείται και η τόσο επίμονη επανάληψη του θέματος της θανατικής ποινής από τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έκανε εξάλλου και μια συμβολική κίνηση. Επισκέφθηκε τον τάφο του Προέδρου Οζάλ με αφορμή την 24η επέτειο θανάτου του. Ο Τ. Οζάλ, υποστήριζε σθεναρά ένα Προεδρικό σύστημα κοντά σε αυτό των ΗΠΑ.
Είπε πως παρατήρησε ότι στην Νοτιοανατολική Τουρκία υπάρχει σημαντική αύξηση των ψηφοφόρων που δεν ακολούθησαν την γραμμή του «ΟΧΙ», την οποίαν επέλεξε το κουρδικό κόμμα
Ενώ το απόγευμα τόνισε πως η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» δεν ήταν η τελευταία αλλά η πρώτη και αν χρειαστεί θα ακολουθήσουν και άλλες. Είναι ξεκάθαρο πως στην νέα αυτή περίοδο που ξεκινά για τον πολιτικό βίο στην Τουρκία θα εξακολουθεί να είναι καθοριστικό και το κουρδικό ζήτημα.
Οι δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι δεν συζητά (η κυβέρνηση) πρόωρες εκλογές ενίσχυσαν την τουρκική λίρα, αλλά ξένοι οίκοι εκτιμούν οτι η επίδραση αυτή είναι παροδική. Την πορεία της οικονομίας είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν οι εξελίξεις στις σχέσεις με την Ε.Ε., τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και η εκτόνωση ή μη, της πόλωσης που απεικονίζεται και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις