Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι απηύθυνε έκκληση στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δραστηριότητες ανάπτυξης βαλλιστικών και πυρηνικών δυνατοτήτων και προειδοποίησε όλες τις πλευρές ότι “η χρήση βίας δεν λύνει τις διαφορές, οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές”.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ουάνγκ είπε: “Η Κίνα δεν είναι η εστία του προβλήματος στη χερσόνησο. Το κλειδί για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη χερσόνησο δεν βρίσκεται στα χέρια της κινεζικής πλευράς”.
Τόνισε εξάλλου ότι η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα “υπονομεύει σοβαρά” τη στρατηγική ασφάλειας του Πεκίνου και καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και “της διατήρησης του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών” ώστε, όπως είπε, “να αποφευχθεί το χάος” στην περιοχή.
Επίσης, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, από το βήμα της συνεδρίασης κάλεσε την Βόρεια Κορέα να θέσει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα και το προγράμμα ανάπτυξης πυραύλων, ενώ απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα είπε ότι η χρήση βίας κατά της Πιονγκιάνγκ θα είναι “εντελώς απαράδεκτη”.
“Η επιθετική ρητορική που συνοδεύεται με επίδειξη δύναμης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος αυτή την στιγμή διερωτάται σοβαρά πότε θα γίνει ή δεν θα γίνει πόλεμος”, είπε, επισημαίνοντας ότι μια λαθεμένη εκτίμηση ή ένα βήμα που μπορεί να παρερμηνευθεί, “μπορεί να έχει πιό τρομακτικές και θλιβερές συνέπειες”.
Ο Γκατίλοφ κάλεσε τις ΗΠΑ και την Νότιο Κορέα να επανεξετάσουν την σκοπιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στην περιοχή, καθώς συνιστά όπως είπε παράγοντα αποσταθεροποίησης. 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις