“Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Όπως έχω πει πολλές φορές, μία λεπτομερής έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε, ότι δηλαδή δεν υπήρξε κανένα είδος συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής μου εκστρατείας κι οποιασδήποτε άλλης ξένης χώρας,” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
H ανακοίνωση αυτή του Τραμπ έγινε μετά τον διορισμό από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ του πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικού ανακριτή που θα διερευνήσει την υπόθεση πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου με την Μόσχα.
Ο Λευκός Οίκος και προσωπικά ο Τραμπ προσπάθησε να αξιοποιήσει τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας στα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, έγινε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς η πολιτική ατζέντα των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ έχει αποτραβηχτεί από την δημοσιότητα, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.
Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Μιούλερ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter: “Αποδέχομαι την ευθύνη και θα πράξω το καλύτερο δυνατό.”
Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής πολιτικής καταιγίδας που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα με την αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. 
Μετά την απόλυση του Κόμεϊ, τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν τον διορισμό ενός ανεξάρτητου ανακριτή ο οποίος θα διερευνήσει την υπόθεση για ν’ απαντήσει εάν υπήρξε ρωσική εμπλοκή υπέρ του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Από την άλλη μεριά, ο Κόμεϊ είχε δεχτεί σκληρή κριτική από τους Δημοκρατικούς με την απόφασή του να ενεργοποιήσει για δεύτερη φορά την έρευνα για την ιδιωτική διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον όταν η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου κι ενώ η Κλίντον προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις. 
Σύμφωνα με μεταγενέστερες δηλώσεις της Κλίντον, η απόφαση αυτή του Κόμεϊ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στερώντας από την Κλίντον την προεδρική εκλογή. Την περίοδο εκείνη, ο Τραμπ έκανε θετικά σχόλια για τους χειρισμούς του Κόμεϊ έναντι του “διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος” στην Ουάσιγκτον, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα της Ρωσίας επισκίασε τους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της απορρίπτει το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η άσκηση πολιτικών πιέσεων στον Λευκό Οίκο κλιμακώθηκε μετά την απόλυση του Κόμεϊ, που είχε ηγετικό ρόλο στην έρευνα για τη Ρωσία. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη και πολύπλοκη μετά τη δημοσιοποίηση των ισχυρισμών ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Κόμεϊ τον τερματισμό της έρευνας για πιθανές σχέσεις μεταξύ του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και της Ρωσίας. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, προκάλεσε υποψίες ότι ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να παρέμβει στη διεξαγωγή μιας ομοσπονδιακής έρευνας.
Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν αρνητικά χθες και την πορεία της Γουόλ Στριτ με τους δείκτες S&P 500 και Dow να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες που είχαν μέσα σε μία ημέρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αρνητική αυτή πορεία των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου προκλήθηκε καθώς οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι σχετικά με την υλοποίησης της ατζέντας του Τραμπ για τις φορολογικές απαλλαγές και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εξαιτίας του κλίματος πολιτικής αναταραχής στην Ουάσιγκτον.
Η απόφασή μου για τον διορισμό ειδικού ανακριτή δεν σημαίνει ότι έχουν διαπραχθεί αδικήματα ή ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με την άσκηση οποιασδήποτε δίωξης. Δεν έχω τέτοια πρόθεση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ροζενστάιν στην ανακοίνωσή του για τον διορισμό του ειδικού ανακριτή. “Αποφάσισα ότι ο διορισμός ενός ειδικού ανακριτή είναι αναγκαίος προκειμένου οι Αμερικανοί να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα της έρευνας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο Τραμπ πληροφορήθηκε τον διορισμό του ειδικού ανακριτή από νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου περίπου 25 λεπτά πριν από την δημοσιοποίηση της είδησης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. 
Αμέσως μετά, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των πιο στενών συνεργατών του στο Οβάλ Γραφείο στους οποίους και μίλησε σε ενωτικό τόνο υπαγορεύοντας την ανακοίνωση που επίσης εκδόθηκε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του διορισμού του ειδικού ανακριτή. 
Στην συνάντηση αυτή έγινε επίσης ξεκάθαρη η ουσιαστική ανάγκη που υπάρχει για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις