Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη τη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται ως ο εγκέφαλος πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν πέρσι στην ασταθή επαρχία Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Σε μία από αυτές τις επιθέσεις τον Αύγουστο, με στόχο ομάδα δικηγόρων που είχε συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο της πόλης Κουέτας, πρωτεύουσας της επαρχίας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι, ενώ σε μια άλλη επίθεση, τον Οκτώβριο τρεις οπλισμένοι καμικάζι εξαπέλυσαν επίθεση σε αστυνομική σχολή στην πόλη που προκάλεσε τουλάχιστον 61 νεκρούς.
Η κυβέρνηση της επαρχίας ανήρτησε ένα βίντεο με την φερόμενη ομολογία του υπόπτου, που εμφανίστηκε με το όνομα Σαΐντ Αχμάντ Μπαντίνι, έναν 30χρονο με εκπαίδευση σε κορανικό σχολείο.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της επαρχίας, τον Ανουάρ ουλ Χαγκ Κάκαρ, ο άνδρας που συνελήφθη ομολόγησε ότι είναι ο ενορχηστρωτής της επίθεσης στο νοσοκομείο. Επίσης ότι έδωσε εντολή στους τρεις καμικάζι να εξαπολύσουν την επίθεση στην αστυνομική σχολή και σε έναν τέταρτο βομβιστή αυτοκτονίας να πυροδοτήσει το μηχανισμό του σε ιερό των Σούφι στο νοτιοδυτικό Πακιστάν που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι πακιστανικές αρχές στο παρελθόν έχουν δώσει στην δημοσιότητα μαγνητοσκοπημένες ομολογίες υπόπτων που παρουσιάζονται ως υπεύθυνοι για πολύνεκρες επιθέσεις, αλλά συχνά είναι αδύνατος ο έλεγχος της εγκυρότητας αυτών των ομολογιών.
Τον Νοέμβριο οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη άλλων υπόπτων που φερόντουσαν ως εγκέφαλοι των επιθέσεων στο νοσοκομείο και στην αστυνομική σχολή.
Σύμφωνα με τον Κάκαρ, ο ύποπτος είχε εκπαιδευτεί μαζί με Πακιστανούς Ταλιμπάν, πριν ενταχθεί στην ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ ι Τζάνγκβι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ