Οι μεγάλοι αυτού του κόσμου, οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται σήμερα στην Ταορμίνα της Σικελίας, σε μία απρόβλεπτη από όλες τις απόψεις σύνοδο κορυφής.

Πριν από δώδεκα μήνες, κατά την λήξη των εργασιών της συνόδου της G7 στην Σίμα της Ιαπωνίας, κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει την σημερινή σύνθεση της οικογενειακής φωτογραφίας.

Ποιος θα φανταζόταν τότε ότι εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Βρετανία επρόκειτο να εκπροσωπηθεί από την Τερέζα Μέι και η Γαλλία από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Και ότι ο εμπνευστής της οργάνωσης της σημερινής συνόδου κορυφής στην Ταορμίνα, ο Ματέο Ρέντσι, θα ήταν και αυτός απών;

Γιατί στην Ταορμίνα;

Αρχικά, η ιδέα ήταν ότι η Τοσκάνη θα φιλοξενούσε την σημερινή συνάντηση των επτά ισχυρών.

Ομως, μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε πέρυσι στην Ιαπωνία, ο Ρέντσι άλλαξε γνώμη, δίνοντας την παρακάτω εξήγηση: «Ολα είχαν προβλεφθεί, αλλά όταν κατά την διάρκεια διεθνούς συνάντησης άκουσα έναν ηγέτη να κάνει μία ανόητη και γεμάτη προκατάληψη πλάκα για την Σικελία αποκαλώντας την «γη της Μαφίας»…αποφάσισα ότι η σύνοδος G7 πρέπει να γίνει εκεί κάτω και όχι στην Φλωρεντία».

Η πρώτη ιδέα ήταν η Λαμπεντούζα, το νησάκι που αποτελεί σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων. Αλλά εκεί ήταν αδύνατον να προσγειωθεί το Air Force One του προέδρου των ΗΠΑ. Ετσι προέκυψε η Ταορμίνα, η υπέροχη παραλιακή πόλη στα πόδια της Αίτνας με το ελληνικό της αμφιθέατρο που υπενθυμίζει, έλεγε τότε ο Ματέο Ρέντσι, «την κεντρική θέση των τεχνών, του πολιτισμού και της παιδείας που θα βρίσκονται στο επίκεντρο της G7»…

Αλλά έπειτα ήρθε το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η ανατροπή της ατζέντας.

Πηγή: Liberation

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις