Στο δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” σχετικά με την μετατόπιση του πεδίου της έρευνας του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για το ενδεχόμενο παρακώλυσης της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται και η εφημερίδα “The New York Times.”

Το αρχικό αντικείμενο της έρευνας του Μιούλερ ήταν η διερεύνηση πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, το 2016, ενώ ο ίδιος ζήτησε να καταθέσουν τρεις πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την διεύρυνση της έρευνας, αναφορικά με το αδίκημα της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.
Η τελευταία αυτή εξέλιξη, γνωστοποιήθηκε από έναν αξιωματούχο ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών και είδε το φως της δημοσιότητας την ίδια εβδομάδα που ο φίλος του Τραμπ Κρις Ράντι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης του Μιούλερ από τον πρόεδρο. 
Ο ανεξάρτητος ανακριτής που έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες, προσελήφθη από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να ηγηθεί της έρευνας για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, μετά την αποπομπή του πρώην διευθυντή της CIA Τζέιμς Κόμεϊ.

Σε μία ουσιαστική λεπτομέρεια, τον Μιούλερ διόρισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την διεξαγωγή της έρευνας αυτής, μετά το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από ενδεχόμενες δικές του επαφές με Ρώσους αξιωματούχους στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.
Ο ανεξάρτητος ανακριτής από την πλευρά του θέλει ν’ ανακρίνει τον Νταν Κόουτς, Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, τον ναύαρχο Μάικλ Ρότζερς, που ηγείται της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), αλλά και τον Ρίτσαρντ Λέντγκετ πρώην αναπληρωτή διευθυντή της NSA.
Οι παραπάνω αξιωματούχοι δεν είχαν καμία σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πρόσφατες αναφορές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ενδεχόμενο ρόλο τους στην προσπάθεια του Τραμπ να πείσει τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να τερματίσει έρευνα του FBI. 
Η έρευνα αυτή είχε ως αντικείμενο πιθανές σχέσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους. Την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο ο Κόουτς, όσο κι ο Ρότζερς αρνήθηκαν ν’ απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το ζήτημα αυτό ενώπιον του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το γραφείο του Μιούλερ ζήτησε από την NSA οποιαδήποτε έγγραφα ή σημειώσεις διαθέτει σχετικά με ενδεχόμενες επαφές και επικοινωνίες της υπηρεσίας με τον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της έρευνας για την Ρωσία.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” ανέφερε ότι ο ανεξάρτητος ανακριτής έχει ζητήσει να εξετάσει τους τρεις παραπάνω αξιωματούχους.
Από τον διορισμό του Ρόμπερτ Μιούλερ τον προηγούμενο μήνα έγινε φανερό ότι ο ίδιος, θα διερευνήσει τις ενέργειες του Τραμπ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να εξεταστεί από τους ανθρώπους της ομάδας του ανεξάρτητου ανακριτή.
Κατά την κατάθεση που έδωσε πρόσφατα στην Γερουσία, ο Κόμεϊ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο Μιούλερ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ μετά τα όσα υποστήριξε ο ίδιος στην ακρόασή του για το αίτημα του Τραμπ προς τον ίδιο προκειμένου να τερματιστεί η έρευνα για τον Φλιν.
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται γνωστό από ανθρώπους του Τραμπ, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο απόλυσης του Μιούλερ από τον ίδιο. Ωστόσο, εάν ο πρόεδρος τελεί υπό έρευνα για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, μία κίνηση απόλυσης του Μιούλερ θα περιπλέξει πολιτικά την υφιστάμενη δύσκολη για την κυβέρνηση, κατάσταση στην Ουάσιγκτον.
Η συλλογή πληροφοριών από το FBI σχετικά με την τέλεση κάποιου αδικήματος δεν σημαίνει ότι “χτίζεται” μια υπόθεση κατά του προέδρου. Στα αρχικά στάδια της έρευνας συλλέγονται πληροφορίες για το σύνολο των διαστάσεων μιας υπόθεσης. Στην συνέχεια, τα στοιχεία αυτά παραδίδονται στους εισαγγελείς, οι οποίοι τα αξιολογούν κι αποφασίζουν για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.
Το αίτημα για τις καταθέσεις των Κόουτς, Ρότζερς και Λέντγκετ, καταγράφεται ως μία από τις πρώτες κινήσεις του Μιούλερ από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της έρευνας για την ρωσική εμπλοκή κι ενώ γνωστοποιήθηκε από τον Κόμεϊ ότι έχει γράψει ένα υπηρεσιακό σημείωμα για το πώς ο πρόεδρος Τραμπ του ζήτησε να σταματήσει την έρευνα για τον Φλιν. 
Στην κατάθεση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Γερουσία ο Κόμεϊ υποστήριξε ότι ο Μιούλερ έχει ένα αντίγραφο του σημειώματος αυτού, αλλά κι αρκετά άλλα, τα οποία έγραψε ο Κόμεϊ αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ.
Μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παρέπεμψε τις ερωτήσεις για το θέμα στον δικηγόρο του Τραμπ Μαρκ Κάσοβιτς, ενώ ένας δικός του εκπρόσωπος δήλωσε: “Η διαρροή πληροφοριών του FBI για τον πρόεδρο είναι εξωφρενική, απαράδεκτη και παράνομη.”
Ο Κόουτς, αναμένεται να καταθέσει την Πέμπτη στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις