Η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε την αναθεώρηση ενός άρθρου του Συντάγματος για να καταστεί δυνατό να τερματιστεί η κρατική χρηματοδότηση ακραίων πολιτικών κομμάτων, περιλαμβανομένου του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τον Ιανουάριο, το οποίο συμπέρανε ότι οι σκοποί του NPD αντιβαίνουν τον θεμελιώδη νόμο της χώρας.
Οι βουλευτές ενέκριναν την αναθεώρηση αυτή του μεταπολεμικού γερμανικού Συντάγματος για να σταματήσει η δημόσια χρηματοδότηση που διάκεινται εχθρικά έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Το NPD θεωρείται το πιο ριζοσπαστικό ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας και φλερτάρει ανοιχτά με τους νεοναζί.
«Το κράτος δεν πρέπει να χρηματοδοτεί εκείνους που επιδιώκουν να το εξαλείψουν», ανέφερε ο συντηρητικός βουλευτής Φόλκερ Ούλριχ (CDU-CSU).
Πάνω από τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών τάχθηκαν υπέρ του μέτρου. Η αναθεώρηση αυτή υποστηριζόταν από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες.
Η αντιπολίτευση, το κόμμα Η Αριστερά και οι οικολόγοι, εξέφρασαν επιφυλάξεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εν ονόματι της προάσπισης της πολιτικής πολυφωνίας και του σεβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Η στέρηση της δημόσιας χρηματοδότησης είναι πάντως μια λύση ανάγκης για την κυβέρνηση, μετά την αποτυχία των επανειλημμένων προσπαθειών της με στόχο να τεθεί το NPD εκτός νόμου.
Τον Ιανουάριο το Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας, απέρριψε — για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια — το αίτημα για αυτό, αφού αποφάνθηκε πως το γεγονός ότι το NPD έχει πολύ περιορισμένο ακροατήριο σημαίνει ότι ο κίνδυνος για το πολίτευμα είναι πολύ περιορισμένος.
Ταυτόχρονα όμως το δικαστήριο άφησε να εννοηθεί ότι η απαγόρευση της δημόσιας χρηματοδότησής του θα μπορούσε να είναι νόμιμη.
Το NPD μετράει λιγότερα από 6.000 μέλη και απώλεσε την περασμένη χρονιά τις τελευταίες έδρες του σε ένα κρατιδιακό κοινοβούλιο. Συνεχίζει όμως να διαθέτει στις τάξεις του τοπικούς αιρετούς. Δεν κατάφερε ποτέ να καταλάβει έδρες στην Μπούντεσταγκ. Το 2014, κατέλαβε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κόμμα αυτό, στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών εδώ και χρόνια, θεωρείται από σχεδόν ολόκληρο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα συγκοινωνούν δοχείο με νεοναζιστικά γκρουπούσκουλα.
Ανώτερα στελέχη του έχουν καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος ή υποκίνηση.
Μετά το 2013 το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέκτησε σταδιακά ερείσματα, προβάλλοντας έναν αντιισλαμικό και αντιμεταναστευτικό λόγο, χωρίς ωστόσο το βεβαρημένο παρελθόν του NPD.
Το AfD είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται θεαματικά την περασμένη χρονιά, εκμεταλλευόμενο τις ανησυχίες της κοινής γνώμης μετά την υποδοχή στη Γερμανία ενός εκατομμυρίου και πλέον αιτούντων άσυλο το 2015 και το 2016.
Ωστόσο το ποσοστό του μοιάζει να βρίσκεται σε ύφεση βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων: υποχωρεί κάτω του 10%. 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις