Η Γερμανία και η Ευρώπη αποχαιρέτισαν το Σάββατο τον Χέλμουτ Κολ. Στο Στρασβούργο, το Λούντβισχάφεν και στο Καθεδρικό του Σπάιερ, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εν ενεργεία και πρώην, εξήραν το έργο του.
Με την τελετή ταφής σε στενό οικογενειακό κύκλο στο κοιμητήριο του Καθεδρικού Ναού στο Σπάιερ ολοκληρώθηκε μια μακρά ημέρα αποχαιρετισμού στον Καγκελάριο της Επανένωσης Χέλμουτ Κολ, που πέθανε πριν από δύο εβδομάδες στην πόλη που γεννήθηκε, το Λουντβισχάφεν. 
Ήταν δική του η επιθυμία να ενταφιαστεί στο Σπάιερ και όχι στον οικογενειακό τάφο, δίπλα στην πρώτη του γυναίκα, Χανελόρε. Στον Καθεδρικό Ναό του Σπάιερ ως μικρό παιδί βρήκε προστασία από τους βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον έφερνε στη συνέχεια η μητέρα του για να εκκλησιαστεί.
Αναφορές και σε προσωπικές στιγμές
Το Στρασβούργο και το Λούντβισχάφεν ήταν οι προηγούμενοι σταθμοί αυτής της συγκινησιακά φορτισμένης ημέρας. Η σορός του πρώην καγκελάριου διήνυσε συνολικά 250 χιλιόμετρα επί 12 ώρες για τις νεκρώσιμες τελετές στη Γερμανία και τη Γαλλία. 
Στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εν ενεργεία και πρώην, ανώτατοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, φίλοι και συνοδοιπόροι, αλλά και πρώην πολιτικοί αντίπαλοι, όλοι μαζί αποχαιρέτισαν τον Χέλμουτ Κολ με μια ευρωπαϊκή τελετή που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ. 
Οι ομιλητές εξήραν το πολιτικό του έργο, τον χαρακτήρισαν αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ευρωπαίο πατριώτη και γίγαντα της μεταπολεμικής ιστορίας.
Στους σύντομους επικήδειους πολλοί αναφέρθηκαν και σε προσωπικές τους στιγμές με τον Κολ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι ήταν ίσως ο μόνος που είδε τον Κολ να δακρύζει. Ήταν όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την προς ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ με χώρες, στις οποίες η Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσε ανείπωτη τραγωδία. «Μerci, danke, grazie, gracie, thank you» είπε τελειώνοντας ο Γιούνκερ.  
Αλλά και ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, μιλώντας εκτός κειμένου, προσπάθησε να ελαφρύνει κάπως το βαρύ κλίμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θυμίζοντας την αγάπη του Κολ για το φαγητό. «Τον αγαπώ αυτόν τον άνθρωπο» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Συγκίνηση Μέρκελ
Τελευταία μίλησε η καγκελάριος Μέρκελ, που αναφέρθηκε στο πολιτικό έργο του μέντορά της, αλλά και την δύσκολη λόγω του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία προσωπική σχέση μαζί του και τον ευχαρίστησε. «Αγαπητέ καγκελάριε Χέλμουτ Κολ, το ότι στέκομαι σήμερα εδώ, οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό σε σας… εναπόκειται σε μας να προστατεύσουμε την παρακαταθήκη σας». 
Η γερμανίδα καγκελάριος δεν ξέχασε και την πρώτη σύζυγο του Κολ, Χανελόρε, που αυτοκτόνησε το 2001, «του συμπαραστάθηκε σε δύσκολες και εύκολες στιγμές», αλλά και την δεύτερη σύζυγό του, Μάικε Κολ-Ρίχτερ, η οποία «γεμάτη αγάπη του στάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή». 
Στη συνέχεια, η σωρός του Χέλμουτ Κολ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της γερμανικής αστυνομίας στο Λούντβισχάφεν, όπου οι κάτοικοι της πόλης είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετίσουν τον πρώην καγκελάριο, και αργότερα με το ποταμόπλοιο Μάιντς στον Καθεδρικό Ναό του Σπάιερ, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1967, στην κηδεία του Κόνραντ Αντενάουερ.
Κατά τη νεκρώσιμη τελετή ο επίσκοπος Κάρλ Χάιντς Βίσμαν χαρακτήρισε τον Χέλμουτ έναν «πραγματικά μεγάλο ηγέτη». Παράλληλα, χωρίς να εισχωρήσει σε λεπτομέρειες, αναφέρθηκε διακριτικά και στη δύσκολη οικογενειακή κατάσταση του πρώην καγκελάριου επαινώντας τη δεύτερη σύζυγό του, «βρέθηκε κοντά του σε καλές ημέρες, αλλά και όταν αρρώστησε» και εκφράζοντας την συμπάθειά του προς τους απόντες δυο του γιους. 
Τα γερμανικά ΜΜΕ έκαναν αρκετές αναφορές στην απουσία τους από όλες τις τελετές. Ο Καγκελάριος της Επανένωσης είχε διακόψει μαζί τους κάθε δεσμό από το 2011.
Πηγή: dw.com
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις