Ο Ροδρίγο Λονδόνιο, ή «Τιμοσένκο», ο ηγέτης των ανταρτών της οργάνωσης FARC, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης μαζί με τον πρόεδρο της Κολομβίας, αναχώρησε για την Κούβα χθες, αφού έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την Κυριακή.

«Η κυβέρνηση (της Κολομβίας) ενέκρινε τη διακομιδή του Ροδρίγο Λονδόνιο στην Κούβα», όπου θα του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες για την αποκατάστασή του, ανέφερε ο κυβερνητικός επίτροπος ειρήνης, διευκρινίζοντας ότι η Αβάνα θα αναλάβει να καλύψει τα κόστη της θεραπείας και τα κόστη που συνεπάγεται η φροντίδα για την ασφάλεια του επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

Ο Λονδόνιο, 58 ετών, ήδη ανέκτησε «τη μυική του δύναμη στο δεξί του χέρι και το 90% της ικανότητας ομιλίας» του, διαβεβαίωσε η Λιδίς Ερέρα, η διευθύντρια της κλινικής της πόλης Βιγιαβισένσιο, στην κεντρική Κολομβία, όπου είχε εισαχθεί ο Τιμοσένκο.

Ο επικεφαλής των FARC υπέστη το εγκεφαλικό επεισόδιο το πρωί της Κυριακής, ενώ ετοιμαζόταν να επισκεφθεί έναν από τους 26 καταυλισμούς όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περίπου 7.000 μαχητές της οργάνωσης στο πλαίσιο της διαδικασίας του αφοπλισμού τους -η οποία ολοκληρώθηκε- και επανένταξής τους στην πολιτική ζωή.

Άλλοτε γιατρός, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στις τακτικές ανορθόδοξου πολέμου στην Κούβα και παρακολούθησε πολιτικά σεμινάρια στη Ρωσία, ο Λονδόνιο ανέλαβε την ηγεσία των FARC αφού ο στρατός σκότωσε τον προηγούμενο επικεφαλής της οργάνωσης, τον Αλφόνσο Κάνο.

Ο Τιμοσένκο πολέμησε εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων επί σειρά ετών στις αφιλόξενες ζούγκλες της Κολομβίας πριν ανέβει στην ιεραρχία.

Ο Λονδόνιο είχε χρειαστεί νοσηλεία στην Κούβα λόγω ενός θρόμβου στο μυοκάρδιο το 2015, ενώ ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Αβάνα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος που θα οδηγούσαν στην υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ειρήνης, την 26η Σεπτεμβρίου του 2016.

Εκείνη η συμφωνία, που απορρίφθηκε από τους Κολομβιανούς στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη 2α Οκτωβρίου 2016, τροποποιήθηκε και υπογράφτηκε τελικά από τον Τιμοσένκο και τον Σάντος την 24η Νοεμβρίου 2016, πριν την επικυρώσει οριστικά το κοινοβούλιο της Κολομβίας την 30ή Νοεμβρίου 2016.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις