Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του κινέζου διαφωνούντα και νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό και κάλεσε την Κίνα να αφήσει ελεύθερη τη σύζυγό του, τη Λιου Σιά, και να της επιτρέψει να εγκαταλείψει τη χώρα.
«Σήμερα είμαι ένας από εκείνους στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο που θρηνούν τον τραγικό χαμό του νομπελίστα ειρήνης του 2010 Λιου Σιαομπό, ο οποίος απεβίωσε ενώ εξέτιε μια μακρά ποινή κάθειρξης επειδή προωθούσε ειρηνικά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Τίλερσον σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Καλώ την κινεζική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερη τη Λιου Σιά από την κατ’ οίκον κράτηση που της επιβάλλεται και να της επιτρέψει να εγκαταλείψει την Κίνα, βάσει των επιθυμιών της».
Από την πλευρά της η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι απηύθυνε με τη σειρά της έκκληση να αφεθεί ελεύθερη η Λιου Σιά και περιέγραψε τον σύζυγό της ως «μια από τις σπουδαιότερες και ηθικότερες φωνές της εποχής μας». Η ίδια έκρινε ότι η μεταχείρισή του αποτελεί μια «υπενθύμιση της επονείδιστης περιφρόνησης της Κίνας για τις θεμελιώδεις ελευθερίες».
Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Κότον δήλωσε ότι ο Λιου Σιαομπό επέδειξε «ένα ήσυχο, αλλά τρομερό θάρρος που θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές όλων των Κινέζων που ποθούν την ελευθερία». «Το κομμουνιστικό καθεστώς ήταν τόσο απάνθρωπο έναντι του Λιου Σιαομπό διότι οι ηγέτες του γνωρίζουν μέσα τους πόσο δυνατό ήταν το μήνυμά του», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα Τέρι Μπράνσταντ κάλεσε το Πεκίνο να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους συνείδησης.
«Η Κίνα απώλεσε έναν άνθρωπο που αποτελούσε υπόδειγμα, που βασιζόταν σε αρχές, ο οποίος άξιζε τον σεβασμό και τον θαυμασμό, όχι τις ποινές κάθειρξης τις οποίες υπέμεινε», ανέφερε ο αμερικανός πρεσβευτής.
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι θα έπρεπε οι κινεζικές αρχές να είχαν επιτρέψει στον Λιου Σιαομπό να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε θεραπεία.
«Θα έπρεπε να είχε επιτραπεί στον Λιου Σιαομπό να επιλέξει ο ίδιος την ιατρική περίθαλψή του στο εξωτερικό, κάτι που οι κινεζικές αρχές του αρνήθηκαν επανειλημμένα», τόνισε ο Τζόνσον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις