Το Ανώτατο Δικαστήριο διαφώνησε χθες Τετάρτη με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αποφαινόμενο ότι οι παππούδες και τα εγγόνια από τις έξι μουσουλμανικές χώρες τις οποίες έθεσε στο στόχαστρο το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του ρεπουμπλικάνου συμπεριλαμβάνονται στα πρόσωπα εκείνα ο βαθμός συγγένειας των οποίων με πολίτες, νόμιμους κατοίκους ή νομικές οντότητες της χώρας σημαίνει ότι πρέπει να τους επιτρέπεται η είσοδος στην αμερικανική επικράτεια.

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου ενέκριναν την 30ή Ιουνίου τη μερική εφαρμογή του αμφιλεγόμενου προεδρικού διατάγματος, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των υπηκόων έξι μουσουλμανικών χωρών (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη) για 90 ημέρες αλλά και των προσφύγων από όλο τον κόσμο για 120 ημέρες, με εξαίρεση μόνο επισκέπτες που μπορούν να αποδείξουν μια «αυθεντική σχέση με ένα πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ».

Για την κυβέρνηση Τραμπ, «στενοί συγγενείς» που μπορούν να μπαίνουν στη χώρα είναι μόνο «οι γονείς, οι σύζυγοι, τα παιδιά, οι γαμπροί και οι νύφες, τα αδέλφια και τα ετεροθαλή αδέλφια».

Αλλά ο ορισμός αυτός των «στενών συγγενών» αμφισβητήθηκε από τον ομοσπονδιακό δικαστή Ντέρικ Ουότσον της Πολιτείας της Χαβάης, ο οποίος τη 14η Ιουλίου αποφάνθηκε ότι οι παππούδες, οι γιαγιάδες και τα εγγόνια αναμφίβολα αποτελούν «στενούς συγγενείς». Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε έφεση στην ετυμηγορία του.

Με μια σύντομη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε μεν την προσφυγή, γεγονός που σημαίνει ότι η εξαίρεση ισχύει για τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τα εγγόνια, αλλά ταυτόχρονα, σε μια νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ, απέρριψε το ενδεχόμενο να προστεθεί μια κατηγορία μεταναστών και προσφύγων (περίπου 24.000 που είχαν έλθει σε επαφή με την υπηρεσία μετεγκατάστασης των ΗΠΑ) στην εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να απαγορεύσει την είσοδό τους στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις