Το Ιράν θα μπορούσε να επαναλάβει γρήγορα την παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού (καθαρό ουράνιο), εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (OIEA).
«Αν λάβουμε την απόφαση, μπορούμε να αρχίσουμε μέσα σε πέντε ημέρες εμπλουτισμένο ουράνιο καθαρότητας 20% (στον πυρηνικό σταθμό) Φόρντο», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στη δημόσια τηλεόραση Irib.
Σε υψηλό βαθμό εμπλουτισμού, το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Όταν ο βαθμός εμπλουτισμού του είναι χαμηλός, το ουράνιο χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους σταθμούς για την παραγωγή ηλεκτρισμού. 
«Βέβαια, δεν θα θέλαμε να συμβεί κάτι τέτοιο επειδή κάναμε πολλές προσπάθειες για να καταλήξουμε στην πυρηνική συμφωνία», πρόσθεσε.
Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις, προβλέπει πως το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ειρηνικές χρήσεις με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι αντίθετος στη συμφωνία αυτή που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, έχει απειλήσει πολλές φορές ότι θα σκίσει το κείμενο της συμφωνίας. 
Επίσης, επέβαλε πρόσφατα σειρά νομικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που δεν συνδέονται με τις πυρηνικές δραστηριότητές του.
Η Τεχεράνη απείλησε την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τάχιστα την πυρηνική συμφωνία, αν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν την «πολιτική των κυρώσεων». 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις