Έντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών, πολιτικών και εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ να καταργήσει το πρόγραμμα προστασίας ανηλίκων μεταναστών (DACA).
«Ελπίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, με την ηγεσία του προέδρου, θα είναι σε θέση να επιτύχουν συναίνεση για μια μόνιμη νομοθετική λύση που θα περιλαμβάνει την διασφάλιση ότι όσοι δεν έχουν κάνει τίποτε λάθος μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν ως ένα άξιο κομμάτι αυτής της σπουδαίας χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν με ανακοίνωσή του.
«Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα DACA είναι μια βαθύτατα επονείδιστη πράξη πολιτικής δειλίας και μια ελεεινή επίθεση σε αθώα νέα παιδιά σε κοινότητες σε όλη την Αμερική», δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Σήμερα είναι μια βάρβαρη μέρα για τους Ονειροπόλους (σ.σ. οι σχεδόν 800.000 νέοι, που προστατεύονταν από απέλαση από το συγκεκριμένο διάταγμα), τις οικογένειες τους και όλους τους Αμερικάνους… 
Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις πέταξε τις ζωές και το μάλλον 800.000 Ονειροπόλων και των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και της δικής μου, σε μια αναστάτωση γεμάτη φόβο και προκάλεσε χάος και αβεβαιότητα σε χιλιάδες χώρους εργασίας και κοινότητες σε όλη την Αμερική. Χρησιμοποιεί ως πιόνια τις ζωές 800.000 ανθρώπων», τόνισε η Λορέλα Πραέλι, διευθύντρια μεταναστευτικής πολιτικής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι πρόκειται για μια «κακή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι τα παιδιά που έφτασαν παράνομα με τους γονείς τους «δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν».
«Επικροτώ τον πρόεδρο Τραμπ για την σταδιακή κατάργηση του DACA…Το πρόγραμμα της περιόδου Ομπάμα ξεπέρασε την νομοθετική εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας…», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας Κεν Πάξτον.

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο Μαρκ Ζούντεμπεργκ, ιδρυτής του Facebook. Η απόφαση για την κατάργηση του DACA δεν είναι απλά λανθασμένη. Είναι ιδιαίτερα βάρβαρο να προσφέρεις στους νέους ανθρώπους το Αμερικανικό Όνειρο, να τους ενθαρρύνεις να βγουν από τις σκιές και να εμπιστευτούν την κυβέρνησή μας και τότε να τους τιμωρείς για αυτό», πρόσθεσε.
«Ας πούμε τη γυμνή αλήθεια: Ο πρόεδρος Τραμπ συνειδητά εξαπάτησε τον Αμερικανό λαό τους τελευταίους επτά μήνες σχετικά με τις προθέσεις του να προστατέψει αθώους άνδρες και γυναίκες του προγράμματος DACA…Τώρα θα ξαγρυπνήσουν αναρωτώμενοι αν αύριο θα είναι η τελευταία τους μέρα στην επικράτεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χαβιέ Παλομαρέζ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ισπανόφωνων των ΗΠΑ.
«Όταν άνθρωποι έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν σκληρά και να δώσουν πίσω στις κοινότητές τους, θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να παραμείνουν στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τζέιμι Ντίμον διευθύνοντας σύμβουλος της JPMorgan Chase.
«Δηλώνουμε ότι παρότι η Microsoft…ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό… χρειάζεται να θέσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των 800.000 ανθρώπων στο νομοθετικό καλεντάρι πριν από ένα φορολογικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει στις τάξεις της τουλάχιστον 39 Ονειροπόλους (Dreamers) και θα πληρώσει για την νομική τους εκπροσώπηση για να παραμείνουν στις ΗΠΑ.
«Είμαστε απογοητευμένοι…και καλούμε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για να βρει μια μόνιμη νομοθετική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google.
«Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος ότι 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα βρεθούν πεταγμένοι από την μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους», δήλωσε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, με mail που έστειλε στους εργαζομένους, το οποίο έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.
Με μια ανακοίνωσή του το λόμπι των εργοδοτών Business Roundtable εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή του στον τερματισμό του DACA, χωρίς να υπάρχει ορατή εναλλακτική λύση».
Το νομοθετικό κενό «θα έχει μια σημαντική αρνητική επίδραση στις εταιρείες που βασίζονται σε εργαζομένους που απασχολούνται νόμιμα», τόνισε ο επικεφαλής του λόμπι Τζόσουα Μπόλτεν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις