Ιδιαίτερη αίσθηση στους καλλιτεχνικούς κύκλους έχει προκαλέσει ένα έργο από ξυλάνθρακα, απεικόνιση μια γυμνής γυναίκας, που φιλοξενεί για πάνω από 150 χρόνια μία συλλογή έργων τέχνης και το οποίο ίσως αποτελεί σκίτσο της περίφημης Μόνα Λίζα, σύμφωνα με Γάλλο ειδικό.
Το σχέδιο φυλασσόταν από το 1862 στη Συλλογή Αναγεννησιακής Τέχνης του Μουσείου Κοντέ, στο ανάκτορο του Σαντιγί, που βρίσκεται σε κωμόπολη βορείως του Παρισιού.
Η διάσημη ελαιογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που φέρει το όνομα Μόνα Λίζα, γνωστή και ως «La Giocconda», θεωρείται πως ήταν μία παραγγελία που ανέθεσε ο εύπορος έμπορος μεταξιού, Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο, στον καλλιτέχνη με επιθυμία να φτιάξει το πορτρέτο της συζύγου του, Λίζα Γκεραρντίνι.

Το σχέδιο του Μουσείου Κοντέ

«Δεν πρόκειται για ένα απλό αντίγραφο. Έχουμε μπροστά μας κάτι που δημιουργήθηκε παράλληλα με τη Μόνα Λίζα στο τέλος της ζωής του Λεονάρντο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για ένα προπαρασκευαστικό έργο μιας ελαιογραφίας», λέει για το σχέδιο του Μουσείου Κοντέ ο συντηρητής Mathieu Deldicque στο AFP.
Από την πλευρά του ο Bruno Mottin, ειδικός στο τμήμα συντήρησης στο Μουσείο του Λούβρου, επιβεβαιώνει ότι το σκίτσο είναι «πολύ υψηλής ποιότητας», ενώ χρονολογείται στις αρχές του 16ου αιώνα, όσο ο καλλιτέχνης ήταν ακόμη εν ζωή.
Σημειώνεται πως τα χέρια και το σώμα και στα δύο πορτρέτα είναι σχεδόν πανομοιότυπα, ενώ έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος.
Εξίσου σημαντικές είναι, όμως, και οι μικρές τρύπες που βρίσκονται πάνω στο έργο γεγονός που ίσως δήλωνε την επιθυμία να τοποθετηθεί το σκίτσο, κάποια στιγμή, πάνω σε καμβά.
Προβληματισμό δημιουργεί, όμως, το ότι, σύμφωνα με τον κ. Mottin, οι τρύπες στην κορυφή του σχεδίου, πλησίον του κεφαλιού, είχαν γίνει από δεξί χέρι, ενώ ο Λεονάρντο ήταν αριστερόχειρας.
«Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», συστήνουν οι ειδικοί, ενώ υπογραμμίζουν πως οι διαδικασίες θα είναι αρκετά χρονοβόρες καθώς το έργο είναι ιδιαίτερα εύθραυστο.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις