«Ψεύτικες» χαρακτήρισε τις φωτογραφίες με την αστυνομική βία κατά πολιτών στην Καταλονία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Νταστίς, προκαλώντας σάλο με τη στάση του.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 844 πολίτες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο από τα χτυπήματα των αστυνομικών, ενώ τραυματίστηκαν και 33 αστυνομικοί.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών επιδίωξε να υποβαθμίσει τη χρήση πλαστικών σφαιρών, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, χημικών και της άγριας επίθεσης με γκλοπ και ασπίδες αδιακρίτως σε πολίτες, ανάμεσά τους και σε ηλικιωμένους.
Ο κ. Νταστίς θέλησε να τεκμηριώσει την άποψή του για τις «ψεύτικες φωτογραφίες», λέγοντας πως «ξέρω ότι είδατε όσα είδατε, αλλά και ‘γω είδα ψεύτικες φωτογραφίες από το 2012. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να δούμε την κατάσταση, βρίσκοντας την κατάλληλη διέξοδο μέσα στο πλαίσιο του νόμου».
Στις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών αντέδρασε ο δημοσιογράφος του Sky News, Μαρκ Στόουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάτε για ψεύτικες φωτογραφίες. Νομίζω πως είναι δύσκολο να πλαστογραφήσετε μία κατάσταση όταν συμβαίνει ακριβώς μπροστά σας. Λοιπόν, μπορεί να υπήρξαν ψεύτικες φωτογραφίες στο ίντερνετ. Δεν το γνωρίζω αυτό. Όμως ξεκάθαρα, αυτά που είδαμε, συνέβησαν μπροστά στα μάτια μας».
Η απάντηση του υπουργού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων: «Eγώ δεν είδα αυτά που είδατε εσείς».
«Δεν νομίζω πως υπήρξε ακραίο επίπεδο βίας. Μπορεί να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι άσκησαν ειρηνικά το δικαίωμά τους, ωστόσο, το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ήταν παράνομο και ενάντια στο ισπανικό σύνταγμα», πρόσθεσε ο Αλφόνσο Νταστίς.
Δείτε το βίντεο με τη λεκτική αντιπαράθεση on air μεταξύ του δημοσιογράφου και του Ισπανού ΥΠΕΞ

Ισπανός υπ. Δικαιοσύνης: Υποδειγματική η στάση των αστυνομικών
Την ίδια θέση είχε εκφράσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, ο οποίος δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλονία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά την επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», υποστήριξε ο Καταλά στην TVE.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις