Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει έναν ρώσο ερευνητή, εκπρόσωπο του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών RISI, με την κατηγορία ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ της Μόσχας σε ιστορικούς και δημοσιογράφους.
Η πολωνική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας ABW ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο ερευνητής Ντμίτρι Κ. (σ.σ. δεν αποκάλυψε το πλήρες ονοματεπώνυμό του) επιδιδόταν σε δραστηριότητες που στρέφονταν “ενάντια στα πολωνικά συμφέροντα” και ότι διατηρούσε επαφές με τις “ειδικές υπηρεσίες” της Ρωσίας.
Σύμφωνα πάντα με την ABW ο Ντμίτρι Κ. αναζητούσε πρόσωπα με φιλορωσικές θέσεις και τους πρότεινε να συνεργαστούν με ρωσικά πανεπιστήμια, να εκδώσουν έργα τους ή να κάνουν ερευνητικά ταξίδια με τη χρηματοδότηση της Ρωσίας. Τους έδινε επίσης οδηγίες για το πώς θα πρέπει να υπερασπίζονται τις ρωσικές απόψεις. 
Μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι επιχείρησε “να αναθερμάνει την εχθρότητα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας” και ότι ενεργούσε ώστε να μην γκρεμιστούν ή απομακρυνθούν από τη θέση τους τα σοβιετικά μνημεία.
Το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda στον ιστότοπό του ανέφερε ότι ο εν λόγω ερευνητής είναι ο ιστορικός Ντμίτρι Καρναούχοφ, καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Νοβοσιμπίρσκ. Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Ψενιτσνίκοφ, τον διευθυντή του RISI που χαρακτήρισε “παράλογες” και “κυνήγι μαγισσών” τις κατηγορίες, ο Καρναούχοφ ζούσε και δίδασκε στην Πολωνία από το 2013 και “όλη η δράση του έχει ως στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις