Την ανάγκη να παραμείνουν οι ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αξίες η πυξίδα για το μέλλον, και πως ο ίδιος θα εξετάσει με μεγάλη ακρίβεια, τόσο ως προ το περιεχόμενο όσο και ως προς τα πρόσωπα, τις προτάσεις για την νέα αυστριακή κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις αυστριακές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά την υποβολή της παραίτησης από την απερχόμενη κυβέρνηση, από την οποία ζήτησε να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι την ορκωμοσία της νέας.
 
Επιπλέον υπενθύμισε πως κοινός στόχος όλων των κομμάτων πρέπει να είναι, παρά την όποια διαφορετικότητά τους, να οδηγήσουν την Αυστρία σε ένα καλό μέλλον και ο ίδιος θα φροντίσει ώστε κατά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να υπερισχύσουν τα συμφέροντα της Αυστρίας και του λαού της απέναντι στον κομματικό τακτικισμό.
 
Σε σχέση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Αυστριακός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να έχει αυτές τις ημέρες διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα, για να δώσει την εντολή στον αρχηγό του μεγαλύτερου, δηλαδή στον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.
 
Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα ηγηθεί πιθανότατα της νέας αυστριακής κυβέρνησης, είχε μία κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο και αναμένεται να λάβει από τα ανώτατα όργανα του κόμματός του την πλήρη εξουσιοδότηση για τις επικείμενες διερευνητικές του επαφές με όλες τις τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα εκπροσωπούνται στη νέα αυστριακή Βουλή, όπως ήταν εξαρχής η πρόθεσή του.
 
Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα “Ισραέλ Χαγιόμ”, ο ίδιος καθιστά σαφές ότι από τους πιθανούς μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους θα ζητήσει να τηρήσουν μία ξεκάθαρη στάση εναντίον του αντισημιτισμού και αυτό, όπως τονίσει, θα αποτελέσει μία σαφή προϋπόθεση για έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του.
 
Μετά από τη σύσκεψη του τρίτου σε δύναμη κόμματος, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που θεωρείται ως πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του Λαϊκού Κόμματος, αναφερόταν πως θέλει να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, ωστόσο ο αρχηγός του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, άφησε ανοικτό εάν θα προτιμούσε μία συμμετοχή του σε έναν συνασπισμό με το Λαϊκό ή με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
 
Ταυτόχρονα παρέπεμψε στο γεγονός ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις των συνεδρίων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με τις οποίες απορρίπτεται ένας συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με το Κόμμα των Ελευθέρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
 
Οι ίδιοι οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχασαν την πρώτη θέση στις εκλογές – την οποία πετύχαιναν εδώ και σχεδόν 50 χρόνια σε εκλογές με εξαίρεση εκείνες του 2002 – σε χθεσινές συνεδριάσεις του προεδρείου τους και της διοικούσας επιτροπής τους αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή των εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα, όσο και με το τρίτο σε δύναμη Κόμμα των Ελευθέρων.
 
Στους Σοσιαλδημοκράτες έχει ξεσπάσει ήδη από καιρού μία διαμάχη ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας τους μετά τις εκλογές με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Η θεωρούμενη “δεξιά” πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά εδώ και καιρό μία προσέγγιση τους με την (μεταξύ άλλων, αντιμεταναστευτική) πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ή ακόμη και έναν συνασπισμό μαζί του.
 
Από την άλλη πάλι, η αριστερο-φιλελεύθερη πτέρυγα παραμένει πιστή στα ομόφωνα ψηφίσματα όλων των συνεδρίων του κόμματος εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων, και καταδικάζει την οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά ως “καταστροφική”.
 
Στο μεταξύ, η μεγάλη ήττα των Αυστριακών Πράσινων στις προχθεσινές εκλογές, κατά τις οποίες το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 8,7 μονάδες στο μόλις 3,8% – που είναι χαμηλότερο του ορίου του 4% για την είσοδο στη Βουλή, και άρα στη βάση των προσωρινών αποτελεσμάτων δεν πρόκειται πλέον να εκπροσωπούνται σε αυτή – οδήγησε σε παραίτηση την εδώ και μόλις πέντε μήνες αρχηγό τους Ίνγκριντ Φελίπε.
 
“Εάν κάποιος ως κόμμα των Πράσινων δεν ανήκει πλέον στη Βουλή, τότε μπορεί μόνον να πει ότι η δύσκολη αποστολή απέτυχε”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ίνγκριντ Φελίπε η οποία είχε διαδεχθεί την παραιτηθείσα τότε, προφανώς λόγω εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, επί εννέα χρόνια αρχηγό τους, Εύα Γκλαβίσνινγκ.
 
Από το περιβάλλον, εξάλλου, της επικεφαλής των υποψηφίων των Πράσινων στις εκλογές, της ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ουλρίκε Λούνατσεκ, έγινε απόψε γνωστό πως αυτή πρόκειται μάλλον να αποσυρθεί από την πολιτική και να παραιτηθεί και από τα αξιώματά της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις