Δικαστήριο της Βαγδάτης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κοσράτ Ρασούλ, αντιπροέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν και υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK) για «δηλώσεις που υποκινούν κατά του ιρακινού στρατού», σύμφωνα με δικαστική πηγή.
Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Σάταρ αλ-Μπιρέκνταρ, εκπρόσωπο του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης έπειτα από «δηλώσεις στις οποίες ο Ρασούλ ανέφερε πως ο ιρακινός στρατός και η ομοσπονδιακή αστυνομία στην επαρχία Κιρκούκ είναι δυνάμεις κατοχής».
Οι δηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες και όπου επικρίνει ορισμένα μέλη του κόμματός του επειδή διευκόλυναν, όπως υποστηρίζει, την είσοδο των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ, τη διαφιλονικούμενη πόλη του βορείου Ιράκ που τελούσε υπό τον έλεγχο των κούρδων μαχητών (πεσμεργκά).
«Το δικαστήριο θεωρεί τις δηλώσεις αυτές ως υποκίνηση κατά των ενόπλων δυνάμεων βάσει του άρθρου 226 του ποινικού κώδικα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Κινδυνεύει να του επιβληθεί ανώτατη ποινή κάθειρξης επτά χρόνων ή πρόστιμο.
Πολύ στενός συνεργάτης σύμβουλος του κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, τον οποίο υποστήριξε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου, έφθασε στο Κιρκούκ την Κυριακή μαζί με τους πεσμεργκά του, προτού αποσυρθεί χωρίς να σημειωθεί μάχη.
Καθώς ο Κοσράτ Ρασούλ κατοικεί στο Κουρδιστάν, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συλληφθεί, όμως, σύμφωνα με δικαστική πηγή οι ιρακινές αρχές θα διαβιβάσουν το ένταλμα σύλληψης στην Ιντερπόλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις