Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την απόφαση διορισμού του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ως πρεσβευτή καλής θελήσεων του ΠΟΥ, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στην κατακραυγή που προκάλεσε η απόφαση η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η ανακοίνωση της απόφασης του Τέντρος Ανταχανόμ Γκεμπεγεσούς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας, προκάλεσε τη οργή των μη κυβερνητικών οργανώσεων που κατήγγειλαν την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Ζιμπάμπουε υπό την προεδρία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Ο Τέντρος Ανταχανόμ Γκεμπεγεσούς ανέλαβε τη διεύθυνση του ΠΟΥ τον Ιούλιο και είναι ο πρώτος Αφρικανός που καταλαμβάνει αυτή τη θέση. Στην ανακοίνωση με την οποία ακυρώνει τον διορισμό του Ρόμπερτ Μουγκάμπε εξηγεί ότι «άκουσε προσεκτικά» τις επικρίσεις και συνομίλησε με την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς προσωπικότητες του χώρου της υγείας, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, ειδικοί και ακτιβιστές καταδίκασαν με σφοδρότητα την αρχική απόφαση του επικεφαλής του ΠΟΥ για τον διορισμό του Μουγκάμπε κάνοντας λόγο για την κατάρρευση του συστήματος της χώρα του κατά τη διάρκεια των 37 χρόνων στην εξουσία του αυταρχικού και κατασταλτικού καθεστώτος του.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις