Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς από το δικαστήριο της Χάγης, κάλεσε τους πολίτες της Σερβίας «να μην σκύβουν το κεφάλι και πνίγονται στα δάκρυα αλλά να κοιτούν το μέλλον και πως θα εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα για τις επόμενες γενιές»
Ο Αλ. Βούτσιτς, αν και απέφυγε ευθέως να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου, τόνισε ότι τα θύματα των Σέρβων δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό όπως τα θύματα των άλλων εθνικών κοινοτήτων.
 
«Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον» σχολίασε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπέρναμπιτς.
 
Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση και ανέφερε ότι ενώ στους Σέρβους κατηγορούμενους, μέχρι σήμερα, επιβλήθηκαν ποινές, συνολικά, πέντε φορές ισόβια και 750 χρόνια φυλακής, σε όλους τους άλλους επιβλήθηκαν, συνολικά, μόνο 50 χρόνια φυλακής.
 
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ράσιμ Λιάγιτς, ο οποίος προέρχεται από την βοσνιακή μειονότητα, τόνισε ότι η καταδίκη του Μλάντιτς αποτελεί μερική ικανοποίηση για τις οικογένειες των θυμάτων αλλά δεν θα οδηγήσει στη συμφιλίωση αφού ο καθένας θα την ερμηνεύει με εθνικά κριτήρια. Ο υπερεθνικιστής πολιτικός Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος δικάστηκε και αθωώθηκε από το δικαστήριο της Χάγης, επισήμανε ότι η καταδίκη του Μλάντιτς αποτελεί καταδίκη ολόκληρου του σερβικού λαού.
 
Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Dveri, Μπόσκο Ορέσκοβιτς χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση και πρόσθεσε ότι ο Μλάντιτς για τους Σέρβους θα είναι πάντα ήρωας.
 
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα σχόλια όλων των εθνικιστικών κομμάτων στη Σερβία.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις