Αλλαγή των δεδομένων στον πλανήτη φαίνεται πως προκύπτει μετά την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. 
Και αυτό διότι με το βεληνεκές των 13.000 χλμ. του Hwasong-15, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί πλέον να βάλει στο στόχαστρο από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ προς ανατολάς μέχρι και ολόκληρη την Ευρώπη προς δυσμάς.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ακόμη και ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζέιμς Μάτις, παραδέχθηκε ότι η Βόρεια Κορέα “μπορεί κατά βάση να πλήξει κάθε σημείο της Γης”
Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη;
Ο νέος πύραυλος φαίνεται ότι εξερράγη σε τρία κομμάτια λίγο πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Σημειώνεται, δε, ότι για να φθάσουν πύραυλοι του Κιμ στην Ευρώπη θα πρέπει να πετάξουν πάνω από τη βορειοανατολική Κίνα και ολόκληρη τη Ρωσία.
Αλλά ο Κιμ έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να προβεί σε ενέργειες που θεωρούνται παράλογες σε διπλωματικό επίπεδο… 
Ο Hwasong-15 δοκιμάστηκε σε απότομη τροχιά, σχεδόν κάθετα στο Διάστημα και πίσω στη Γη. Πέταξε 54 λεπτά, έφτασε σε ύψος 4.500 χιλιομέτρων (800 περισσότερα από τον προηγούμενο) και κάλυψε 960 χιλιόμετρα με χρόνο καύσης που διήρκεσε επτά λεπτά περισσότερο από τον Ηwasong-14.
Ένα εκατομμύριο θάνατοι
Τρόμο προκαλούν οι αναλύσεις ειδικών για τις συνέπειες μιας γενικευμένης σύρραξης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις,ένας συμβατικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί αν κάποια απ’ τις εμπόλεμες πλευρές χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.
Τα τρία πιθανότερα σενάρια είναι μια προληπτική επίθεση από την Ουάσιγκτον, ένα πρώτο χτύπημα από την Πιονγιάνγκ και ξαφνική κλιμάκωση μιας μικρής σύρραξης σε γενικευμένο πόλεμο.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Troy της Σεούλ, Ντάνιελ Πίνκστον θεωρεί ότι το αποτέλεσμα οποιουδήποτε από αυτά τα τρία σενάρια θα είναι καταστροφικό.
Μπορεί η Πιονγιάνγκ να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής;
Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι μήπως ο Κιμ καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής αν προδιαγράφεται η ήττα του. Το καθεστώς έχει ήδη δοκιμάσει πυρηνικά όπλα και δεν αποκλείεται να έχει φθάσει στο σημείο να μπορεί να εξοπλίσει τους πυραύλους του με πυρηνικές κεφαλές. Αλλά πέραν αυτού η Πιονγιάνγκ πιστεύεται ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα χημικών όπλων, ενώ ανεπιβεβαίωτες -μέχρι στιγμής- πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αναπτύξει και βιολογικά όπλα. Και μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σφοδρότητα σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά η ζημιά θα έχει ήδη γίνει.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις