Οι πρεσβευτές των πυρηνικών δυνάμεων της Δύσης δεν θα παραστούν στην τελετή της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε φέτος η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Νόμπελ.
“Είναι απογοητευτικό, όμως αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η εκστρατεία μας (…) έχει αντίκτυπο” σχολίασε μέσω του Twitter η Μπέατρις Φιν, η εκτελεστική διευθύντρια της ICAN.
Η οργάνωση τιμήθηκε στις 6 Οκτωβρίου με το Νόμπελ για τις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να εγκριθεί μια ιστορική συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων. Η συνθήκη υπογράφηκε τον Ιούλιο από 122 χώρες, όμως μεταξύ αυτών δεν ήταν καμία πυρηνική δύναμη.
Σπάζοντας την παράδοση, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ενημέρωσαν την περασμένη εβδομάδα το Ινστιτούτο Νόμπελ για την κοινή απόφασή τους να μην εκπροσωπηθούν από τους πρεσβευτές τους στην τελετή αλλά από χαμηλόβαθμους διπλωμάτες. 
“Προφανώς έλαβαν εντολή να επισημάνουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στην ICAN και τη συνθήκη απαγόρευσης” των πυρηνικών όπλων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, Όλαφ Νιέλσταντ.
Από τις εννέα χώρες που διαθέτουν πυρηνικά, μόνο η Ρωσία και το Ισραήλ (που πάντως ουδέποτε παραδέχτηκε ότι είναι πυρηνική δύναμη) θα εκπροσωπηθούν από τους πρεσβευτές τους. Η Κίνα ανέφερε ότι ο πρεσβευτής της βρίσκεται σε άδεια και δεν σχεδιάζει να στείλει κάποιον άλλον διπλωμάτη στη θέση του. Η απονομή θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, παρουσία του βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ και της βασίλισσας Σόνιας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι δεν θα στείλουν τον πρεσβευτή τους στην τελετή, υποστηρίζοντας ότι η βράβευση της ICAN “δεν θα καταστήσει τον κόσμο πιο ειρηνικό”. 
“Το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN για τις προσπάθειές της να προωθήσει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, σημειώνεται σε μια περίοδο αυξημένου κινδύνου για τη διάδοση των πυρηνικών. Η συνθήκη αυτή δεν θα καταστήσει τον κόσμο πιο ειρηνικό, δεν θα οδηγήσει στην καταστροφή ούτε ενός πυρηνικού όπλου και δεν θα αυξήσει την ασφάλεια καμιάς χώρας” τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στο Όσλο.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις