Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να επιδείξει περισσότερη “μετριοπάθεια” στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη στάση της απέναντι στο Κατάρ και την Υεμένη.
“Σε ό,τι αφορά τη στάση της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο Κατάρ (…), στον πόλεμο στη Υεμένη, στην κατάσταση στον Λίβανο, τους ενθαρρύνουμε (σ.σ. τους Σαουδάραβες) να είναι λίγο πιο μετριοπαθείς, να σκέφτονται λίγο περισσότερο τις ενέργειές τους και να αναλογίζονται πλήρως τις συνέπειες” είπε ο Τίλερσον.
Για την Υεμένη, η Ουάσινγκτον ζητά την πλήρη άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία.
Ο Αμερικανός υπουργός βρίσκεται στο το Παρίσι όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο με αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις στον Λίβανο. Η παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, προκάλεσε μείζονα κρίση στη χώρα του.
Ο Χαρίρι επέστρεψε πλέον στη Βηρυτό και αναθεώρησε την απόφαση της παραίτησής του, αφού έλαβε τη διαβεβαίωση των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως της φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ ότι θα τηρήσουν “αποστάσεις” από τις περιφερειακές κρίσεις.
“Η κατάσταση στον Λίβανο εξελίσσεται πολύ θετικά, ίσως περισσότερο από πριν, λόγω των πολύ ισχυρών δηλώσεων για το μέλλον του Λιβάνου”, κατέληξε ο Τίλερσον.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις