Μοναδικές επιστολές και χειρόγραφα "στο σφυρί"

Μοναδικές επιστολές και χειρόγραφα "στο σφυρί"
Θα θέλατε να έχετε στην κατοχή σας ένα έργο (-)γραφίας ηλικίας 232 ετών, το οποίο γράφτηκε στη Βαστίλη και κρύφτηκε πίσω από μια πέτρα;

Ή προτιμάτε κάτι πιο διεγερτικό για το πνεύμα; Τι θα λέγατε για μαθηματικές εξισώσεις από πρωτοπόρους της κβαντικής θεωρίας όπως ο Έρβιν Σρέντιγκερ; Ή μήπως ποιήματα γραμμένα από τον ίδιο τον Αρθούρο Ρεμπώ;
Όλα δικά σας, αν έχετε τα χρήματα.

Μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ιστορικών επιστολών, μουσικών θεμάτων, σημειώσεων και χειρογράφων -ανάμεσα στις οποίες και οι «120 ημέρες στα Σόδομα» του Μαρκησίου Ντε Σαντ το οποίο έγραψε όντας έγκλειστος στη Βαστίλη - βγαίνουν σε δημοπρασία στο Παρίσι αργότερα αυτό τον μήνα.

Η τεράστια συλλογή ανήκε στην Aristophil, μια γαλλική εταιρία που ιδρύθηκε το 1990 και η οποία συγκέντρωνε χρήματα από επενδυτές και από λάτρεις της τέχνης, δίνοντάς τους σε αντάλλαγμα ένα μερίδιο από έγγραφα, σχέδια και αντικείμενα τέχνης που είχε αποκτήσει από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ιδρυτής της Aristophil, ο Ζεράρ Λεριτιέρ, φαινόταν να τα πηγαίνει καλά, αποκτώντας μάλιστα το παρατσούκλι «ο βασιλιάς των χειρογράφων». Όμως η εταιρία χρεοκόπησε το 2015 αφού δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά κάπου 130.000 κομματιών.

Ο Λεριτιέρ, 69 ετών, συνελήφθη και τέθηκε υπό έρευνα για απάτη, κατηγορία την οποία αρνείται.

Ολόκληρη η συλλογή εκποιείται τώρα, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει έξι χρόνια και να κατανεμηθεί σε περισσότερες από 200 δημοπρασίες, εν μέρει προκειμένου να αποφευχθεί ο κορεσμός της αγοράς και η μείωση των τιμών.

Το όλο εγχείρημα ανέλαβε ο οίκος δημοπρασιών Aguttes, με την πρώτη να γίνεται στον οίκο Drouot του Παρισιού στις 20 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των πιο σημαντικών κομματιών της συλλογής είναι το χειρόγραφο του Σαντ, το οποίο γράφτηκε σε 33 κομμάτια από ρολό παπύρου ενόσω ήταν φυλακισμένος το 1785.

«Είναι ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε σε ένα ρολό μήκους 12 μέτρων το οποίο αν τυλιχθεί σωστά μπορεί να κρυφτεί στο χέρι σας», είπε ο Κλοντ Αγκούτ, ο επικεφαλής της δημοπρασίας. «Ο Σαντ το έκρυβε κάθε νύχτα πίσω από μία πέτρα στη Βαστίλη».

Όταν τον έβγαλαν με το ζόρι από τη φυλακή το 1798, ο πάπυρος, ένα (-)γραφικό μυθιστόρημα που αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ευγενών που αποφασίζουν να δοκιμάσουν κάθε (-)ουαλική διαστροφή, έμεινε πίσω και ανακαλύφθηκε μόνο αργότερα. Αναμένεται να πουληθεί από τέσσερα έως έξι εκατομμύρια ευρώ.

Άλλα κομμάτια περιλαμβάνουν μια 40σέλιδη καταγραφή από πρώτο χέρι της βύθισης του Τιτανικού από την επιζήσασα Χέλεν Τσέρτσιλ Κάντι, η μαρτυρία της οποίας αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία «Τιτανικός».

Υπάρχουν επίσης αυθεντικά χειρόγραφα του Αλέξανδρου Δουμά και του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, αισθηματική αλληλογραφία του ναυάρχου Νέλσονα και του Ναπολέοντα Α’ και μουσική για όπερα του Ρίχαρντ Στράους - μεταξύ πολλών άλλων.

Από την πρώτη πώληση αναμένεται να συγκεντρωθούν από 12 έως 16 εκατομμύρια ευρώ. Η δημοπρασία θα παρατηρείται στενά από τους 18.000 ανθρώπους που επένδυσαν στην Aristophil και έχασαν τα πάντα.

Ελπίζουν να ανακτήσουν ένα μέρος αυτών των απωλειών μέσω της εκποίησης, αλλά οι τιμές μπορεί να μην φθάσουν ποτέ αυτά που πλήρωσε ο Λεριτιέρ - είπε πως το χειρόγραφο του Μαρκησίου ντε Σαντ κόστισε επτά εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων κομματιών του 20ού αιώνα είναι τέσσερα χειρόγραφα του Αντρέ Μπρετόν, ιδρυτή του υπερρεαλισμού, που πωλούνται για πρώτη φορά μαζί. Περιλαμβάνουν τον περίφημο ορισμό που έδωσε στο κίνημα από το Μανιφέστο των Υπερρεαλιστών.

Όλα τα χειρόγραφα μαζί αναμένεται να πουληθούν από 4,5 έως 5,5 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμά ο οίκος δημοπρασιών.