Οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες του SPD βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το προσφυγικό στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε διαπραγματευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Το θέμα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων στη Γερμανία εξελίχθηκε σε αγκάθι των συνομιλιών, με τους συντηρητικούς να προσπαθούν να περάσουν μία σκληρότερη γραμμή σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να σταματήσουν να αιμορραγούν από τη δεξιά τους πτέρυγα προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, και το SPD να επιμένει προς μία χαλαρότερη στάση.
Οι συνομιλίες για το θέμα της επανένωσης των οικογενειών διακόπηκαν τη νύχτα της Κυριακής χωρίς συμφωνία, αλλά όπως δήλωσε στην Deutschalndfunk η Μαλού Ντράγερ, αντιπρόεδρος του SPD, οι πλευρές βρίσκονται στα τελικά στάδια συμφωνίας και υπάρχει μεταξύ των διαπραγματευτών ισχυρή βούληση για την επίτευξή της εντός της Δευτέρας.
Στο θέμα των αιτούντων άσυλο, οι συντηρητικοί και το SPD έχουν συμφωνήσει στον περιορισμό σε 1.000 ανά μήνα του αριθμού των προσφύγων στις οικογένειες των οποίων χορηγείται αυτομάτως καθεστώς προστασίας στη Γερμανία. Ωστόσο, το SPD προσπαθεί να αμβλύνει τους όρους εφαρμογής αυτών των περιορισμών.
Σύμφωνα με την Μαλού Ντράγερ, ανεπίλυτες διαφωνίες υπήρχαν επίσης σε θέματα υγειονομικής ασφάλισης και πολιτικής απασχόλησης. «Αλλά, ακόμη και ως προς αυτά, δεν απέχουμε πάρα πολύ από μία λύση», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι η 4η Φεβρουαρίου έχει τεθεί ως χρονικό όριο για να γίνει η τελική συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό, η οποία όμως θα τεθεί και πάλι στην κρίση της βάσης του SPD (σ.σ. η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αναμένεται να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες).
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις