Οι πρακτικές δυνατότητες, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της εξερεύνησης του διαστήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Διάσκεψης (WGS 2018) στο Ντουμπάι. Κατά τις συνεδριάσεις που παρακολούθησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιστήμονες από όλον τον κόσμο αλλά και αστροναύτες προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Σε αυτή την εποχή της ανισότητας και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή και η πολιτική αστάθεια, είναι αναγκαία η εξερεύνηση του διαστήματος;»

Νέοι πόροι

Οι ειδικοί απάντησαν ότι κατ' αρχήν είναι απαραίτητο για την εξεύρεση νέων φυσικών πόρων. Η προοπτική μάλιστα να βρεθεί νερό στον Άρη εξετάστηκε σε όλες τις συνεδριάσεις. Η NASA δημοσίευσε πέρυσι μελέτη για το πώς οι αστροναύτες θα μπορούσαν να φτάσουν στο νερό του κόκκινου πλανήτη. Ο Ρίτσαρντ Ντέιβις, αναπληρωτής Διευθυντής στον τομέα Επιστήμης και Εξερεύνησης της NΑSA δήλωσε: «Με τον κόσμο μας να αντιμετωπίζει την εξάντληση των αποθεμάτων νερού, στρεφόμαστε στον Άρη. Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε να βρούμε νερό που γνωρίζουμε ότι υπάρχει στον Άρη. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες αναγκάζουν την κοινωνία να καινοτομεί συνεχώς για να βρει λύσεις».

Η εμπειρία των αστροναυτών

Οι αστροναύτες Dr. Mae Jemison, Dr. Chris Hadfield και Cady Coleman πρόσφεραν εμπνευσμένες εμπειρίες από πρώτο χέρι από την παραμονη τους στο διάστημα. Ο Chris Hadfield είπε: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο τεχνικό αλλα και καλλιτεχνικό, από το να οδηγεις ένα διαστημόπλοιο στο σύμπαν».

Άλλα θέματα που εξετάστηκαν στις συναντήσεις εργασίας που παρακολούθησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η γεωργία στο διάστημα, η διεθνής συνεργασία στο διάστημα και μια συζήτηση για το αν οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Στη συνάντηση «Farming in Space», ο Christophe Lasseur, επικεφαλής του προγράμματος Melissa του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), μοιράστηκε την εμπειρία του για τη λειτουργία ενός φωτο-βιοαντιδραστήρα με φύκια για την παραγωγή οξυγόνου και την απομόνωση CO2. «Πλήρωμα» από αρουραίους έμειναν ζωντανοί και σε καλή κατάσταση για έξι μήνες.

Ο Julio Ernesto Valdivia Silva, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο της NASA, μίλησε επίσης για τις προσπάθειές του να καλλιεργήσει πατάτες σε δείγματα εδάφους από την έρημο Atacama σε μια προσπάθεια αναδημιουργίας των συνθηκών του Άρη.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συμμετείχαν, επίσης, σε μια συζήτηση με τίτλο «Η υπόθεση για το διάστημα». Ο Δρ. John C Mankins, πρόεδρος της διαστημικής τεχνολογίας Mankins, καθηγητής διαστημικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο George Washington και ο Marit Undseth, ερευνητής στον ΟΟΣΑ, τόνισαν ότι πρέπει να επιλυθούν πολλές προκλήσεις που θα επιτρέψουν την εξερεύνηση του Άρη από τον άνθρωπο. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η παροχή αέρα, νερού, τροφής και προστασίας των αστροναυτών από τους κινδύνους που προκαλούνται από τη μακροχρόνια διαμονή τους σε περιβάλλον με χαμηλή βαρύτητα.

Οι ειδικοί ξεκίνησαν, επίσης, έναν διάλογο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι λύσεις σε αυτά τα προβλήματα θα απαιτήσουν την ανάπτυξη ανθεκτικών, φορητών και αυτοσυντηρούμενων συστημάτων υποστήριξης της ζωής, που μπορούν να λειτουργήσουν σε μια σειρά από περιβάλλοντα και ακραίες θερμοκρασίες. Αυτές οι καινοτομίες εξασφαλίζουν ασφαλή, οικονομικά προσιτή και αποτελεσματική λειτουργία στο διάστημα, θα αποτελέσουν μια πλατφόρμα καινοτομιών που θα ωφελήσουν τους ανθρώπους και τις βιομηχανίες στη γη.

Ο Franco Fenoglio, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινων εξερευνήσεων και μεταφορών στο Thales Alenia Space, εξήγησε ότι, ενώ η NASA στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν στον Άρη μέχρι τη δεκαετία του 2030, η αποστολή θα απαιτήσει την αντιμετώπιση πληθώρας προκλήσεων. Αυτές οι προκλήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ψυχολογία του πληρώματος, το περιβάλλον, τις επικοινωνίες, τον εφοδιασμό και τις προμήθειες και, τελικά, την ασφαλή επάνοδο του διαστημικού λεωφορείου.

Αστεροειδείς – χρυσωρυχεία

Η συζήτηση εστιάστηκε και στα επόμενα σύνορα της εξόρυξης πόρων, από τη Σελήνη έως τους αστεροειδείς. Μόνον ένας αστεροειδής στο ηλιακό σύστημα έχει εκτιμημένη ποσότητα πλατίνας αξιας 5,4 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ. Οι δυνατότητες αξιοποίησης αυτού του δυναμικού θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα.

Τέλος, σε ένα πάνελ με τίτλο «Είναι απαραίτητοι οι άνθρωποι για εξερεύνηση;» οι ειδικοί συζήτησαν αν τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στις μελλοντικές αποστολές των εξερευνήσεων του διαστήματος.

Ο Δρ. Bidushi Bhattacharya, ειδικός επιστήμονας σε θέματα πυραύλων και συνιδρυτής του κέντρου Astropreneurs, δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν τεχνικές καινοτομίες και οικονομικά οφέλη από τις διαστημικές εξερευνήσεις, το κοινωνικό κεφάλαιο, που λαμβάνουμε από την αποστολή ανθρώπων στο διάστημα δεν είναι εφικτό με ρομπότ.

Σύμφωνα με τον Dan Lester, Senior Scientist, Exinetics, η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ πρόκειται να επαναφέρει την εικόνα της ανθρώπινης εξερεύνησης του διαστήματος. Υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι αποτελούν ουσιαστικό μέρος των εξερευνήσεων του διαστήματος. Όπως είπε: «Η ανθρώπινη παρουσία είναι άκρως σημαντική. Οι ανθρώπινες αισθήσεις, η όραση, η ακοή, η αφή, η κινητικότητα και η επιδεξιότητα – όλα αυτά είναι απολύτως αναγκαία για την εξερεύνηση των πραγμάτων σε άλλους κόσμους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις