Την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι συζητά εδώ και «κάποιο καιρό» με την αμερικανική κυβέρνηση ένα σχέδιο για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρντέινεχ, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως οποιαδήποτε προσάρτηση θα «καταστρέψει όλες τις προσπάθειες για να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία», ενώ ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP), Σαέμπ Ερακάτ χαρακτήρισε τα σχέδια «οργανωμένη κλοπή γης» με την συνενοχή της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόνανλτ Τραμπ.

Λίγο νωρίτερα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι συζητά εδώ και «κάποιο καιρό» με την αμερικανική κυβέρνηση ένα σχέδιο για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Τα σχόλια που αποδίδονται δημοσίως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για συζητήσεις προσάρτησης «συνιστούν την τελευταία αυθαιρεσία και είναι η επιβεβαίωση της αμερικανικής συνενοχής στα σχέδια του ισραηλινού εποικισμού», τόνισε με ανακοίνωσή του ο Ερακάτ.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συζητά την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», δήλωσε ο Ρντέινεχ από τηΜόσχα, όπου ο Αμπάς έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ανέφερε πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις για την προσάρτηση μέρους των εδαφών τα οποία οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν για ένα μελλοντικό κράτος. Μια τέτοια κίνηση είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από το Λευκό Οίκο κατά πόσον έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για το θέμα.

Κάποιοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι οι φερόμενες δηλώσεις Νετανιάχου μπορεί να αποτελούν μια κίνηση κατευνασμού της ακροδεξιάς πτέρυγας στο υπουργικό του συμβούλιο, παρά ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Πηγές: ΑΠΕ- AFP- Reuters

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις