ΕΕ: Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ

ΕΕ: Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλαν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, στο ίδιο μήκος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τη Δευτέρα, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κάλεσε- με ανάρτηση του στο Twitter- την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες έναντι κρατών-μελών. 

Η Τουρκία πρέπει να «αποφύγει απειλές και ενέργειες κατά των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, στην ειρηνική επίλυση διαφορών και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας», δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Τουσκ.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Αναστασιάδη είχε και ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε την Τρίτη, επίσης μέσω Twitter,  την Τουρκία «να σταματήσει τις επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου» και ζήτησε από την Άγκυρα «να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας ξεκινώντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Τέλος, ο κ. Ντολ έγραψε στο Τwitter ότι «οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου ή οποιουδήποτε άλλου κράτους είναι απαράδεκτες». Επίσης, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να επιδιώξει ειρηνικούς διακανονισμούς και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας».

Να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

Την ίδια ώρα, σκηνικό έντασης στήνεται από τους Τούρκους στο Αιγαίο. Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη σημειώθηκε ένα πρωτοφανές περιστατικό, όταν τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα και αφού πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες, εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού.

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ενώ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ