Στην Άγκυρα θα βρίσκεται από τις 15 έως τις 16 Φεβρουαρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ διαψεύδει δημοσιεύματα περί συνάντησης του κ. Πάιατ με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέπτεται την Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με θα είναι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ.

Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθεί επίσης και η «φιλόδοξη», όπως χαρακτηρίζεται από την αμερικανική πρεσβεία, ενεργειακή ατζέντα των ΗΠΑ. Μάλιστα, θεωρείται ότι ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως η παρουσία του αμερικανικού πρέσβη στην Αθήνα είναι ασυνήθιστη, ενώ αυτός ήταν που πριν λίγες ημέρες είχε προβλέψει ένα νέο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, σε συνέντευξή του.

Το ενδιαφέρον, κι ενδεχομένως έτσι να δικαιολογείται η παρουσία του κ. Πάιατ, είναι ότι θα συζητηθούν και οι εξελίξεις γύρω από την ΑΟΖ στην Κύπρο, όπου οι εταιρείες που πραγματοποιούν γεωτρήσεις (ENI – TOTAL) απειλούν να σταματήσουν τις εργασίες τους λόγω της έντασης στην περιοχή.

Παράλληλα, αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις προς αποκλιμάκωση της έντασης, τόσο στην ΑΟΖ όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις