Αμετάβλητη για δέκατη ημέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Αμετάβλητη για δέκατη ημέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζεται για δέκατη ημέρα ο τουρκικός αποκλεισμός του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000» στην κυπριακή ΑΟΖ.  Την ώρα που η 'Αγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλλες αναμένουν την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράνομη τουρκική «Navtex». 

Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας , Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι το θέμα συζητούν η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

«Πραγματικά δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», είπε. Πρόκειται, ανέφερε, για την τρίτη γεώτρηση της εταιρείας στην περιοχή και σημείωσε ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με τις άλλες δύο.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα, δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.