Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε "μονομερείς" έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε "μονομερείς" έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Την απειλή ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της νήσου, εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει "μονομερείς" έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο CEO της εταιρείας, τόνισε ότι η ENI πιθανότατα θα αποσύρει το γεωτρύπανο από την περιοχή, χωρίς ωστόσο, όπως ανέφερε, να τερματίσει ολοκληρωτικά τα σχέδια για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού.

«Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή», είπε ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο κ. Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».