Να άρει την απαγόρευση στη διεθνή αεροπορική κυκλοφορία στην περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, συμφώνησε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, υπογράφοντας διάταγμα στο οποίο αναφέρεται πως οι διεθνείς πτήσεις μπορούν να επαναληφθούν μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι κουρδικές Αρχές συμφώνησαν τα αεροδρόμια της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια να τεθούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, και να αναφέρονται στο υπουργείο Εσωτερικών της Βαγδάτης, αναφέρεται στο διάταγμα.

Οι διεθνείς πτήσεις προς και από τα δύο κυριότερα αεροδρόμια της περιφέρειας σταμάτησαν από τις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην ημιαυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν μετά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία παρά την αντίθεση της Βαγδάτης.

Οι Κούρδοι του Ιράκ υποστήριξαν με συντριπτικό ποσοστό την ανεξαρτησία από το ομοσπονδιακό Ιράκ στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου.

Μόνο πτήσεις εσωτερικού επιτρέπονταν από τα αεροδρόμια της περιφέρειας, με τις ξένες αεροπορικές εταιρίες να αναστέλλουν τα δρομολόγιά τους σε συμμόρφωση με την εντολή της κεντρικής κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή έπληξε την οικονομία της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, με τη μείωση του τουρισμού και των ταξιδιών να επηρεάζει τις τοπικές επιχειρήσεις.

Στο διάταγμα ανακοινώνεται η δημιουργία μιας νέας Διεύθυνσης για την Ειδική Προστασία των αεροδρομίων στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, «η οποία θα τελεί υπό την εντολή και τον έλεγχο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών».

Οι ομοσπονδιακές τελωνειακές αρχές θα εποπτεύουν την «εισαγωγή, παραγωγή και διαχείριση υλικών και εξοπλισμού διά μέσου των δύο αεροδρομίων», αναφέρεται στο διάταγμα.

Αναφέρεται επίσης ότι το βιομετρικό σύστημα που χρησιμοποιείται στα αεροδρόμια της περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν θα συνδεθεί με το ομοσπονδιακό σύστημα.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η περιοχή θα διατηρήσει το ανεξάρτητο σύστημα θεωρήσεων εισόδου που διαθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις