Αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια σε τρόφιμα «εισήλθε» σήμερα στον πολιορκούμενο από τις κυβερνητικές δυνάμεις ανταρτοκρατούμενο θύλακα, την ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Συρία.

«Η αυτοκινητοπομπή εισήλθε στη Γούτα και κατευθύνεται προς την Ντούμα», την κυριότερη πόλη του θύλακα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος, Πάβελ Κρίζιεκ.

Πρόκειται για κοινή αυτοκινητοπομπή της ΔΕΕΣ, της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC) και του ΟΗΕ που αποτελείται από 25 φορτηγά που μεταφέρουν 5.200 δέματα με τρόφιμα και 5.220 σάκους αλευριού που προορίζονται για 26.100 ανθρώπους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ένα δέμα περιέχει αρκετά τρόφιμα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας για έναν μήνα.

«Είναι μόνο ένα μικρό μέρος των οικογενειών που έχουν ανάγκη», είπε. Είναι το τρίτο φορτίο βοήθειας μέσα σε δέκα ημέρες που παραδίδεται στην πόλη Ντούμα, στο βόρειο τμήμα του ανταρτοκρατούμενου θύλακα που υφίσταται χωρίς διακοπή από τις 18 Φεβρουαρίου τις επιθέσεις του καθεστώτος.

Το βόρειο τμήμα του θύλακα τελεί υπό τον έλεγχο της οργάνωσης ανταρτών Τζάις αλ-Ισλάμ, μίας από τις δύο κυριότερες οργανώσεις της Γούτα.

Γενικά οι παραδόσεις βοήθειας θα πρέπει να λάβουν την έγκριση όλων των εμπλεκομένων μερών.

Εξάλλου, συριακά κρατικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφεραν σήμερα πως μια νέα ομάδα αμάχων εγκατέλειψε την ανατολική Γούτα μέσω ενός νέου σημείου διέλευσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο για την εθνική συμφιλίωση, το οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, περισσότεροι από 350 άμαχοι έφυγαν από την ανατολική Γούτα στη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας μετά τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και μαχητές στην περιοχή.

Η 17η ανθρωπιστική εκεχειρία στην ανατολική Γούτα ξεκίνησε σήμερα στις 9.00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα το κέντρο ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι αναμενόταν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες με τους ηγέτες των παράνομων ενόπλων οργανώσεων στην ανατολική Γούτα, μια μεγάλης κλίμακας απομάκρυνση αμάχων διοργανώθηκε στη διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας την Πέμπτη. Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 350 κάτοικοι του οικισμού Χαμορίγια έφυγαν από την περιοχή μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου», δήλωσε στη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο υποστράτηγος Γιούρι Γεφτουσένκο, επικεφαλής του κέντρου.

Ως εκ τούτου, σχεδόν 900 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν από περιοχές της ανατολικής Γούτα που τελούν υπό τον έλεγχο μαχητών αφότου δημιουργήθηκε ο ανθρωπιστικός διάδρομος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις