Κυρώσεις κατά 19 Ρώσων επέβαλαν οι ΗΠΑ κατηγορώντας τους για κυβερνοεπιθέσεις και εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και 13 άτομα και 3 ρωσικές εταιρείες που κατηγορήθηκαν τον περασμένο μήνα από τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μιούλερ, ότι παρενέβησαν στις αμερικανικές εκλογές.

Η Ουάσιγκτον περιέλαβε στον κατάλογο πρόσωπα και εταιρείες που κατηγορούνται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν (φωτό), οι Ρώσοι επιχείρησαν «καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και εισβολές που στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές του αμερικανικού κράτους».

Οι εν λόγω κυρώσεις περιγράφονται από την Ουάσινγκτον ως η ισχυρότερη ενέργεια που έλαβε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Τραμπ εναντίον της Μόσχας, ενώ σύμφωνα με τον Μνούχιν, θα υπάρξουν περαιτέρω τιμωρίες σε όσους Ρώσους επιχειρούν να «αποσταθεροποιήσουν τις ΗΠΑ με τις δραστηριότητές τους».

Όπως και στην περίπτωση της απέλασης ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία, η Ρωσία προανήγγειλε αντίποινα κατά των ΗΠΑ μέσω δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Ριαμπκόφ, στο πρακτορείο Interfax.

Το πρόβλημα για τη Ρωσία, βέβαια, είναι ότι σε μια κρίσιμη περίοδο ανοίγει περισσότερα από ένα μέτωπα και οι «αντίπαλοί» της φαίνεται να ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον της αν κρίνει κανείς από τη χθεσινή τοποθέτηση Τραμπ περί σωστής απόφασης της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε απέλαση 23 ρώσων διπλωματών.

Διαβάστε: Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ κατά της Μόσχας


Αναλυτικά

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η κυβερνοεπίθεση της 15ης Φεβρουαρίου υπήρξε «η πλέον καταστροφική… στην ιστορία».

Η επίθεση αυτή επισημαίνεται «οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ενώ οδήγηση σε «ουσιαστικές παραβιάσεις της διεθνούς ναυσιπλοΐας, του εμπορίου και στην Παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων».

«Εκτός των άλλων πολλά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να διαχειρισθούν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία για περισσότερο από μία εβδομάδα».

Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο των κυρώσεων βρίσκεται και ο ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ο ίδιος είπε πάντως ότι δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αυτόν, γιατί δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στις ΗΠΑ.

Μου έχουν επιβληθεί κυρώσεις ίσως τρεις ή τέσσερις φορές. Κουράστηκα να μετράω, δεν θυμάμαι. Δεν κάνω δουλειές στις ΗΠΑ ή με Αμερικανούς. Δεν ανησυχώ. Μόνο που τώρα θα σταματήσω να πηγαίνω στα McDonald's, είπε ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης και στις εταιρείες του Πριγκόζιν που ανήκουν στον όμιλο του «Concorde» και κατά της ρωσικής εταιρείας Internet Research Agency, που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη και θεωρείται "φάμπρικα των τρολ".

Επίσης περιορισμοί επιβλήθηκαν και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB και στην Υπηρεσία Κατασκοπείας (GRU), όπως και έξι συνεργάτες των εν λόγω υπηρεσιών, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για τις κυβερνοεπιθέσεις με τον ιό NotPetya.

Οι λογαριασμοί που έχουν στις ΗΠΑ τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών παγώνουν, ενώ όσοι είναι αμερικανοί πολίτες ή διαμένουν μόνιμα στην χώρα, δεν θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικές συναλλαγές με οποιονδήποτε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις