Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Τρίτηπερισσότερους από 100 υπόπτους ως μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν παράνομες διαδηλώσεις ή επιθέσεις για το Νεβρόζ, σύμφωνα με την αστυνομία, κρατικά ΜΜΕ και μια πηγή ασφαλείας.

Ο εορτασμός του Νεβρόζ, του Περσικού Νέου Έτους που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία στα τέλη Μαρτίου, είναι σημαντικός για την ταυτότητα της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας.

Το τουρκικό κράτος πολεμά εδώ και δεκαετίες το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, μια σύγκρουση που εντάθηκε μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας το 2015. Κατά την κορύφωση της εξέγερσης του PKK τη δεκαετία του 1990, οι εορτασμοί του Νεβρόζ σημαδεύονταν από συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε πως συνέλαβε 16 μέλη της νεολαίας του PKK στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με την υποψία ότι ετοίμαζαν «πειρατικές διαδηλώσεις» και «επιθέσεις».

Άλλοι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα Άγκυρα για «ετοιμασία για μια προκλητική επίθεση πριν από το Νεβρόζ» και η αστυνομία αναζητεί άλλους 14, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που χαρακτηρίζει τους συλληφθέντες μέλη του PKK.

Στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, η αστυνομία συνέλαβε 76 ανθρώπους για φερόμενες διασυνδέσεις με το PKK, δήλωσε πηγή ασφαλείας. Ένα μικρό φιλοκουρδικό κόμμα, το Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών, δήλωσε πως 27 άνθρωποι, περιλαμβανομένου και ενός αξιωματούχου του, συνελήφθησαν σε εφόδους της αστυνομίας στη νότια επαρχία Χατάι.

Η έναρξη του Περσικού Νέου Έτους, που γιορτάζεται στο Ιράν, στην Τουρκία και σε τμήμα της κεντρικής Ασίας, συμπίπτει με την εποχή του λιώσιμου των πάγων. Ήταν η εποχή όπου ο μαχητές του PKK κατέβαιναν από τα ορεινά κρησφύγετά τους στο βόρειο Ιράκ και εισέρχονταν στην Τουρκία και η βία κλιμακωνόταν.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις