Τεράστιος είναι ο αντίκτυπος για το Facebook από την αποκάλυψη διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών ώστε να χρησιμοποιηθούν στη διαμόρφωση της πρόθεσης ψήφου στις αμερικανικές εκλογές.

Όπως αποκαλύφθηκε, η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica απέκτησε παράτυπα τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook τα οποία στη συνέχεια διοχέτευσε στο επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ ώστε να επηρεαστεί και να διαμορφωθεί η πρόθεση ψήφου.

Βασική επίπτωση για το Facebook είναι οι οικονομικές ζημίες. Μετά τις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει «χαθεί» ένα ποσό χρηματιστηριακής αξίας της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν ουσιαστικά αποκαλυπτόταν η υπόθεση. Συνολικά, μέσα σε δύο ημέρες η αξία της μετοχής της Facebook έχει χάσει 11,4%.

Εξάλλου «εξηγήσεις» καλείται πλέον να δώσει η εταιρεία μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Mark Zuckerberg. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, το αφεντικό του Facebook θα «κάνει περιοδεία ανά τα κοινοβούλια της Ευρώπης» ενώ καλείται να δώσει εξηγήσεις και στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήδη, έχει λάβει πρόσκληση από το βρετανικό Κοινοβούλιο, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ περαιτέρω πληροφόρηση έχει ζητήσει και η ιταλική ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες.

Παράλληλα, η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα βρεθεί στις ΗΠΑ, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εταιρείας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Facebook βρίσκεται αντιμέτωπο με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), η οποία είναι υπεύθυνη για τη συμμόρφωση των εταιρειών με τις πολιτικές προστασίας της ιδιωτικότητας.

Στην Βρετανία, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica, η ρυθμιστική αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων έχει αιτηθεί την έρευνα στα γραφεία της εταιρείας. Επιπλέον, γίνεται έρευνα και γιατί το Facebook δεν προνόησε να ασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών αλλά και πώς ενήργησε όταν ανακαλύφθηκε η απώλειά τους.

(#DeleteFacebook

Την ίδια ώρα το κίνημα που καλεί τους χρήστες σε διαγραφή της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (#DeleteFacebook) ενισχύεται με κάθε μέρα που περνά, αφού ισχυροί εκπρόσωποι του κλάδου της τεχνολογίας ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες των εξοργισμένων πολιτών.

Ένας από αυτούς είναι και ο Brian Acton, συνιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp, η οποία μάλιστα εξαγοράστηκε από την Facebook έναντι 19 δισ. δολαρίων το 2014.

Ο Acton, που έφυγε από την WhatsApp στα τέλη του 2017 έγραψε σε ένα λακωνικό αλλά άκρως ευθύ post του στο Twitter: «Έφτασε ο καιρός. Διαγράψτε το Facebook».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις