Η Ρωσία θα απελάσει τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τέσσερις αξιωματούχους της ρωσικής αποστολής στη Γερμανία στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η απόφαση της Μόσχας δεν μας εκπλήσσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες εμείς παραμένουμε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία και να εργαστούμε τόσο στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη όσο και στην ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Βερολίνο απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης εμπλοκής της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Επιπλέον, ηΡωσία θα απελάσει τέσσερις Γάλλους διπλωμάτες ως απάντηση στο Παρίσι για την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών.«Η απόφαση δεν μας εξέπληξε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατυπώσουμε τη λύπη μας και να υπενθυμίσουμε ότι έως αυτήν την ώρα η Ρωσία αρνείται να προσκομίσει τα στοιχεία που αναμένονται και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την επίθεση στο Σάλσμπερι» στη βορειοδυτική Αγγλία, τονίζεται στο δελτίο τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Εκτός από τους τέσσερις Γάλλους, η Ρωσία απέλασε την Παρασκευή59 διπλωμάτες από 23 χώρεςκαι διαμηνύει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση εναντίον και άλλων κρατών στην ολοένα και κλιμακούμενη αντιπαράθεση με τη Δύση με αφορμή τη δηλητηρίαση με νευροτοξική ουσία του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία.


Η λίστα των απελάσεων

Πιο αναλυτικά, ηΡωσία απέλασε δύο Ισπανούς διπλωμάτες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας RTVE, στο πλαίσιο των αντιποίνων της Μόσχας.Οι δύο Ισπανοί διπλωμάτες που απελάθηκαν είναι ο προσωπάρχης της πρεσβείας και ο στρατιωτικός ακόλουθος, σύμφωνα με το RTVE, που επικαλείται πηγές από την ισπανική αποστολή στη Μόσχα.

Επιπλέον, η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει έναν Νορβηγό διπλωμάτη μετά την απόφαση της Νορβηγίας να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη από το Όσλο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών είπε στη νορβηγική τηλεόρασης ότι η απέλαση του διπλωμάτη της από τη Ρωσία είναι «αδικαιολόγητη».

Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο της Ιρλανδίας RTE μετέδωσε, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ότι η Ρωσία απέλασε έναν Ιρλανδό διπλωμάτη.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας γνωστοποίησεότι η Μόσχα ανέστειλε την άδεια παραμονής στη Μόσχα ενός Κροάτη διπλωμάτη.
Νωρίτερα η Κροατία απέλασε έναν Ρώσο διπλωμάτη σε σχέση με την υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ.

Οι πρεσβευτές πολλών χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα που ελήφθησαν και τους αφορούν.

Η πρεσβευτής της Ολλανδίας Ρενέ Γιόνες-Μπος ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε, εξερχόμενη από την έδρα της ρωσικής διπλωματίας, την τιμωρία που επιβλήθηκε στη χώρα της. «Δύο συνάδελφοί μου φεύγουν από τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ», δήλωσε η πρεσβευτής. Το ρωσικό μέτρο είναι ισοδύναμο με εκείνο που ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου από τη Χάγη.

Η εκπρόσωπος της λιθουανικής διπλωματίας, Ράζα Ζακιλαϊτιένε, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο πρεσβευτής της Λιθουανίας ενημερώθηκε για «την απέλαση τριών διπλωματών της πρεσβείας», μέτρο και σ' αυτή την περίπτωση ισοδύναμο με εκείνο που είχε λάβει το Βίλνιους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επίσης εντολή σε τέσσερις πολωνούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 7 Απριλίου. Πρόκειται και εδώ για αντίποινα για την απόφαση της Βαρσοβίας να απελάσει τέσσερις ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας γνωστοποίησε ότι τρεις Τσέχοι διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Ρωσία.

Η Μόσχα αποφάσισε επίσης νέα μέτρα κατά της Βρετανίας, δίνοντας προθεσμία ενός μήνα στο Λονδίνο για να μειώσει το διπλωματικό προσωικό του στη Ρωσία στον ίδιο αριθμό με αυτόν των ρώσων διπλωματών που είναι παρόντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 17 Μαρτίου η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει την απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών και είχε διατάξει το κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου και του προξενείου της Βρετανίας στην Αγία Πετρούπολη.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε «λυπηρή» την απάντηση της Ρωσίας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, επισημαίνοντας πως η Μόσχα παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς δηλητηρίασε τον Σκριπάλ και την κόρη του σε βρετανικό έδαφος.

«Είναι λυπηρό, αλλά δεδομένης της προηγούμενης συμπεριφοράς της Ρωσίας, αναμέναμε μια (τέτοια) απάντηση» είπε μια εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των απελάσεων διπλωματών από χώρες της Δύσης.

Η αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό συμπέρασμα παρά μόνο ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο. Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη για τον Έλεγχο των Χημικών Όπλων και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν χώρες από ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύουν το βάθος της ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας».


Μόσχα: Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τον διπλωματικό πόλεμο

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνη γι' αυτόν τον «διπλωματικό πόλεμο» που επιδεινώνεται. «Δεν είναι η Ρωσία αυτή που άρχισε έναν διπλωματικό πόλεμο (…) δεν είναι η Ρωσία αυτή που ξεκίνησε μια ανταλλαγή κυρώσεων ή μια ανταλλαγή απελάσεων διπλωματών», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πληροφορήθηκε το βράδυ της Πέμπτηςτην απέλαση 60 διπλωματών της ως απάντηση στα αντίστοιχα μέτρα που ελήφθησαν από την Ουάσινγκτον μετά τη δηλητηρίαση στις 4 Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ενός ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου, του Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, της Γιούλια.

Το Λονδίνο αποδίδει στη Ρωσία τη δηλητηρίαση αυτή με χρήση νευροπαραλυτικού παράγοντα, παρά τις πολλαπλές διαψεύσεις της Μόσχας, η οποία διακηρύσσει την αθωότητά της.

Οι 60 απελαθέντες αμερικανοί διπλωμάτες (58 υπάλληλοι της πρεσβείας στη Μόσχα και 2 του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια), «χαρακτηρίσθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα για δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το διπλωματικό καθεστώς τους» και έχουν προθεσμία μιας εβδομάδας για να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διέταξε επίσης να κλείσει μέχρι το Σάββατο το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.

Στην Αγία Πετρούπολη, πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας, μετακόμιση επίπλων και κουτιών από χαρτόνι πραγματοποιήθηκε στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ την Παρασκευή, παραμονή του προβλεπόμενου κλεισίματός του, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Γιατί να κλείσει ένα προξενείο;», αναρωτιέται η Νατάλια Αφανασίεβα, 60 ετών, κάτοικος της περιοχής. «Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη διεθνή πολιτική», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν έχουμε επιλογή, μας βρίζουν και δεν πρέπει να το ανεχθούμε», διαβεβαιώνει από την πλευρά του περνώντας μπροστά από το κτίριο του προξενείου ο 38χρονος Σεργκέι Γκριγκόριεφ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη ρωσική αντίδραση», είχε δηλώσει αμέσως η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται «του δικαιώματός τους να απαντήσουν» εξετάζοντας διάφορες «επιλογές».

«Δεν συμφωνούμε μ' αυτή την εκτίμηση», αντέδρασε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία υποχρεώθηκε να λάβει μέτρα αντιποινων ως απάντηση στις μη φιλικές και αθέμιτες ενέργειες» της Ουάσινγκτον, υπογράμμισε.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλες τις χώρες, των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβανομένων», διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ.

Στο πλαίσιο αυτών των χωρίς προηγούμενο συντονισμένων μεταξύ των Δυτικών μέτρων αντιποίνων πρόκειται να απελαθούν συνολικά περισσότεροι από 140 ρώσοι διπλωμάτες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ουκρανία και την Αυστραλία.

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας», η Ρωσία ζήτησε επίσης τη σύγκληση «έκτακτης συνεδρίασης» του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κάλεσε την Πέμπτη τους Δυτικούς να έχουν «μια έντιμη συζήτηση» με τους Ρώσους για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του.

«Η Ρωσία επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας», εξήγησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα «διαφωνεί κατηγορηματικά με τις κατηγορίες που την εμπλέκουν στο επεισόδιο αυτό».


ΗΠΑ: Η Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει τους διπλωμάτες με άλλους

Η Ρωσία θα μπορεί να υποβάλει νέα αιτήματα διαπίστευσης για να αντικαταστήσει τους περίπου 60 διπλωμάτες της που θεωρήθηκαν "κατάσκοποι" από τις ΗΠΑ και απελάθηκαν σε αντίποινα για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας ότι προχωρούν στην απέλαση 48 Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και άλλων 12 από τη ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη. Διέταξαν επίσης το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.

"Οι ΗΠΑ απέλασαν 48 πράκτορες των ρωσικών πληροφοριών, δεν ορίστηκε ότι πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους" εξήγησε αυτός ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Η ρωσική κυβέρνηση είναι ελεύθερη να ζητήσει διαπιστεύσεις για τις κενές θέσεις στη διπλωματική αποστολή. Κάθε νέο αίτημα θα εξεταστεί κατά περίπτωση", πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν διορία μέχρι την Δευτέρα για να φύγουν από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονταν ήδη στο αεροδρόμιο του Ντάλες, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να τους παραλάβουν.


Ρωσική καταγγελία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους ρώσους διπλωμάτες που απελαύνονται αδικαιολόγητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες

«Επισημαίνουμε τη έντονη ενεργοποίηση προκλητικών ενεργειών κατά των ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι «τις τελευταίες μέρες, μετά την ανακοίνωση για την αδικαιολόγητη απέλαση 60 συνεργατών των ρωσικών διπλωματικών αποστολών, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταβάλλουν πυρετώδεις προσπάθειες για να έρθουν σε επαφή μαζί τους».

«Στις ΗΠΑ προφανώς αποφάσισαν να παίξουν με τον εξής συνδυασμό: οι επίσημες αρχές αδικαιολόγητα απελαύνουν ρώσους διπλωμάτες, ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που συμπεριφέρονται όλο και πιο επιθετικά επιχειρούν την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουν την δύσκολη αυτή στιγμή για τους δικούς μας ανθρώπους. Καμία από τις προφανείς προθέσεις τους δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά η συμπεριφορά αυτή είναι κυνική και αποκρουστική, λες και στην Ουάσιγκτον δεν γνωρίζουν πλέον ποια είναι τα πλαίσια της στοιχειώδους απρέπειας» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά τα περιστατικά καταλήγει σε ανάλογα συμπεράσματα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις