Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Κυριακή πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν άδειες νόμιμης παραμονής και εργασίας οι εκατοντάδες χιλιάδες «Ονειροπόλοι», οι νεαροί μετανάστες και οι νεαρές μετανάστριες που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ υποστήριξε πως η κατάσταση στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Αφού σε μια πρώτη ανάρτησή του ευχήθηκε «Καλό Πάσχα» μέσω Twitter, ο Τραμπ σημείωσε: «Δεν αφήνονται οι Συνοριοφύλακες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στα Σύνορα εξαιτίας γελοίων φιλελεύθερων (Δημοκρατικών) νόμων όπως η Σύλληψη & Απελευθέρωση. Γίνεται πιο επικίνδυνο».

«Έρχονται "καραβάνια". Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Πυρηνική Επιλογή και να περάσουν σκληρούς νόμους ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ DACA!», συνέχισε, προσθέτοντας την απειλή πως θα τερματίσει την ισχύ της Συμφωνίας για τις Ελεύθερες Εμπορικές Συναλλαγές στη Βόρεια Αμερική (NAFTA), την οποία επαναδιαπραγματεύονται η κυβέρνησή του με αυτές του Μεξικού και του Καναδά το τρέχον διάστημα.

Το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) είχε δημιουργηθεί το 2012, επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργησή του το φθινόπωρο. Το πρόγραμμα προστάτευε τους «Ονειροπόλους» από την απέλαση, ενώ προέβλεπε να τους χορηγούνται άδειες εργασίας.

Ο Τραμπ διαβεβαίωνε πως ήθελε να κλειστεί μια συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρεται προστασία στους «Ονειροπόλους», ζητώντας σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για το τείχος που υποσχόταν προεκλογικά να ανεγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016, ο μεγιστάνας διατεινόταν πως θα ανάγκαζε το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος, κάτι που η μεξικανική κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα.

Ο πολιτικός που θεωρείται το φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, άρχισε την εκστρατεία του κοντά στα σύνορα την Κυριακή απαιτώντας σεβασμό για τους Μεξικάνους και κάνοντας σαφές ότι θα ακολουθήσει πολύ πιο σκληρή γραμμή έναντι του Τραμπ αν κερδίσει την 1η Ιουλίου.

«Το Μεξικό και ο λαός του δεν θα γίνουν η πινιάτα καμιάς ξένης κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σιουδάδ Χουάρες, που γειτονεύει με το Ελ Πάσο του Τέξας, πριν προσθέσει: «Δεν επιλύεις κοινωνικά προβλήματα με τείχη ή με τη χρήση βίας».

Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα επιμείνει όσον αφορά το πρόγραμμα DACA. Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε να ασκήσει βέτο στον νόμο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες διότι δεν περιείχε τη χρηματοδότηση που ήθελε για το τείχος, αλλά τελικά τον υπέγραψε.

«Το Μεξικό πρέπει να μας βοηθήσει στα σύνορα», είπε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος, που περνάει το Πάσχα των Καθολικών στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα. «Πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ διότι θέλουν να εκμεταλλευτούν το DACA. Υπήρχε μια μεγάλη ευκαιρία. Αλλάοι Δημοκρατικοί τα θαλάσσωσαν.»

Οι αναρτήσεις του Τραμπ ακολούθησαν ένα ρεπορτάζ στην εκπομπή Fox & Friends του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, μια από τις αγαπημένες του, σύμφωνα με το οποίο ένα «καραβάνι» 1.000 και πλέον μεταναστών και προσφύγων, κυρίως πολιτών της Ονδούρας, οδεύει προς τις ΗΠΑ, όπου τα μέλη του σκοπεύουν είτε να μπουν «παράνομα», είτε «να ζητήσουν άσυλο».

Ο Τραμπ υποστήριξε κατόπιν πως το Μεξικό κάνει «ελάχιστα, αν όχι ΤΙΠΟΤΑ» για να σταματήσει τις ροές των μεταναστών. Οι Μεξικανοί «πρέπει να σταματήσουν τις μεγάλες ροές ναρκωτικών και ανθρώπων, ή αλλιώς θα εξαλείψω την αγελάδα από την οποία αρμέγουν μετρητά, τη NAFTA. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ!».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγαράι σημείωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ και το Μεξικό συνεργάζονται καθημερινά στο μεταναστευτικό. «Ένα ανακριβές ρεπορτάζ δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή τη σθεναρή συνεργασία. Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν έρχεται σε αντίθεση με το κράτος του νόμου. Καλό Πάσχα», ανέφερε μέσω Twitter.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις