Διεθνή προβληματισμό έχει προκαλέσει η επίθεση με χημικά που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Ντούμα της Συρίας και η οποία σύμφωνα με οργάνωση που παρέχει ιατρική βοήθεια, έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 60 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.000 να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να ανακοινώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και μέλη κυβερνήσεων τοποθετήθηκαν σχετικά με το περιστατικό.

Η γερμανική καγκελαρία καταδίκασε την επίθεση και κατηγόρησε την κυβέρνηση Άσαντ ως υπεύθυνη, καθώς σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι «πρόκειται για νέα χρήση δηλητηριώδους αερίου. Οι πράξεις του καθεστώτος είναι αποτροπιαστικές.

Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση δηλητηριώδους αερίου… πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι περιστάσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ.».

Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μπόρις Τζόνσον και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές αν πράγματι αποδειχθεί ότι υπήρξε επίθεση με χημικά», ενώ την ανησυχία του εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον της Ντούμα και της ανατολικής Γούτα», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία. Το Σάββατο, μια φερόμενη επίθεση στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη Γούτα, προκάλεσε θανάτους.

Η πηγή υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει για την Τουρκία και τη Ρωσία «να εργαστούν μαζί για να σταματήσουν τους θανάτους αμάχων και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας»,.

Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, για μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.

Όπως, πάντως, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ «κατά τις έρευνες έμπειρων εμπειρογνωμόνων στη Ντούμα, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος χημικής ουσίας».

«Όχι στα βιαστικά συμπεράσματα», λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα πως θα ήταν «επικίνδυνο» να εξαχθούν συμπεράσματα πριν από τη διεξαγωγή μιας έρευνας για τη φερόμενη χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία, την οποία ακολούθησαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης του καθεστώτος.

«Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία έρευνα για το θέμα αυτό. Χωρίς επαλήθευση, χωρίς έρευνα, η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν θα ήταν σωστή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί με πολύ λεπτομερή τρόπο αυτό που συνέβη στην Ντούμα. Χωρίς πληροφορίες, η εξαγωγή συμπερασμάτων θα ήταν επικίνδυνη», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά τεταμένη. Ακούμε ανακοινώσεις αρκετά απειλητικές και δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση και ότι τρίτες χώρες δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν ενέργειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία, η οποία είναι ήδη αρκετά εύθραυστη και χωρίς αυτές», ολοκλήρωσε ο Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης: «Τουλάχιστον 60 νεκροί στη Ντούμα από την επίθεση με χημικά»

Βερολίνο: Το καθεστώς Άσαντ υπεύθυνο για τα χημικά στη Ντούμα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις