Συνεχίζεται το μπαράζ αντιδράσεων από την Άγκυρας με αιχμή την απόφαση του ΣτΕ να αφήσει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους έναν από τους οκτώ αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Όπως μεταδίδει το Reuters σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους o τoύρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υπογράμμισε ότι οι «εχθροί της Τουρκίας» βλέπουν την Ελλάδα ως «καταφύγιο», ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική στάση καταστρέφει τους δεσμούς των δύο χωρών.

«Είναι απαράδεκτο όσοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος να προστατεύονται από την Ελλάδα», τόνισε.

Καυστική ήταν νωρίτερα και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για προστασία πραξικοπηματιών εκ μέρους της Ελλάδας.

«Άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Άγκυρα διαμηνύει μάλιστα ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να επιστρέψουν οι τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία.

Το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον τούρκο αξιωματικό, Σουλειμάν Οζκαινακτσί, για τον οποίο η ελληνική πολιτεία είχε ασκήσει ένδικο μέσο, όταν του χορηγήθηκε άσυλο από την αρμόδια επιτροπή.

Ο Οζκαινακτσί, συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου με το οποίο οι «8» κατέφυγαν στην Ελλάδα, θα τελεί υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας από τις αρχές, και βέβαια δεν θα μπορεί να φύγει στο εξωτερικό, έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση για την χορήγηση σ' αυτόν ασύλου, δηλαδή μετά την συζήτηση που θα γίνει στο ανώτατο δικαστήριο στις 4 Μαΐου.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας αναλυτικά

«Χθες μαθεύτηκε ότι το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να απελευθερώσει τον Σουλειμάν Οζκαινακτσί, έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, καθώς συμμετείχαν στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος τις 15 Ιουλίου.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι απελευθερώθηκε υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους, η απόφαση έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες προφυλάξεις όσον αφορά τον προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, και αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες

Επιπρόσθετα, οι ελληνικές αρχές είναι υπό πίεση να ανακοινώσουν ότι άλλοι πραξικοπηματίες θα απελευθερωθούν στις προσεχείς ημέρες. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια απλή εφαρμογή της διάρκειας της κράτησης, όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές αρχές.

Η ελληνική δικαιοσύνη έθεσε τις βάσεις για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το οποίο έβλαψε τη συνείδηση των πολιτών, απορρίπτοντας επανειλημμένα τον επαναπατρισμό των πραξικοπηματιών για να κριθούν δημοκρατικά στη χώρα μας.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στον επαναπατρισμό των πραξικοπηματιών και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις