Η Γαλλία καταδίκασε τη διπλή επίθεση, «μια απεχθή ενέργεια», κατά την οποία σκοτώθηκαντουλάχιστον 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και τουλάχιστον άλλοι πέντε δημοσιογράφοι, στην Καμπούλ, και εξέφρασε λύπη που ο «Τύπος εξακολουθεί να πληρώνει έναν βαρύ φόρο αίματος».

«Η Γαλλία καταδικάζει αυτή την απεχθή ενέργεια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στις αρχές και στον αφγανικό λαό».

Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, η δεύτερη από τις οποίες είχε στόχο τους δημοσιογράφους που έσπευσαν στο σημείο της πρώτης, κοντά στην έδρα των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDS), ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που επιτέθηκε με ανακοίνωσή της στους «αποστάτες των δυνάμεων ασφαλείας και στα ΜΜΕ».

Ένας από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, ο φωτογράφος Σαχ Μαρέ, εργαζόταν για το AFP από το 1996 και είχε συμβάλει τα μέγιστα στην κάλυψη του Αφγανιστάν όταν η χώρα τελούσε υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν και εκείνου της αμερικανικής εισβολής το 2001.

«Αυτή τη θλιβερή ώρα, θα ήθελα να διαβεβαιώσω το AFP και τις ομάδες του παντού στον κόσμο για την πλήρη αλληλεγγύη μας», πρόσθεσε ο Ιβ Λε Ντριάν.

Άλλοι πέντε δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στο σημείο σκοτώθηκαν από την έκρηξη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νατζίμπ Ντανίς. Όλοι εργάζονταν για αφγανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων ένας για το δίκτυο Tolo News, το οποίο είχε υποστεί επίθεση το 2016, την ευθύνη για την οποία είχαν αναλάβει οι Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι.

Από την πλευρά τους, η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και το Κέντρο δημοσιογράφων του Αφγανιστάν (AJC) καταμέτρησαν εννέα νεκρούς δημοσιογράφους.

«Θα ήθελα να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους οι οποίοι, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, συνεχίζουν να εργάζονται κάθε μέρα σε δύσκολες συνθήκες για να μας ενημερώσουν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, ο καμικάζι που είχε στόχο τους δημοσιογράφους κατάφερε να διεισδύσει μεταξύ ανάμεσά τους «κρατώντας μια κάμερα».

Το BBC στην Καμπούλ ανακοίνωσε ότι ένας Αφγανός δημοσιογράφος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού στα παστούν σκοτώθηκε από σφαίρες τη Δευτέραστη Χοστ, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

«Με απέραντη θλίψη το BBC επιβεβαιώνει τον θάνατο του Αφγανού ρεπόρτερ μας Αχμάντ Σαχ έπειτα από μία επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το BBC.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις