Λάβα και ατμοί εκλύονται από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη και η Πολιτική Προστασία έδωσε εντολή στους κατοίκους που ζουν γύρω από αυτό να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά σεισμικών δονήσεων στο νησί το τελευταίο 48ωρο, ανάμεσά τους μία 5,0 βαθμών περί τις 10:30 της Πέμπτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Διατάχθηκε η υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των πολιτών στην διοικητική υποδιαίρεση των κτημάτων Λεϊλάνι, αφού υπήρξαν αναφορές για «έκλυση λάβας και αερίων από ρήγμα στο οδόστρωμα της οδού Μοχάλα», στην περιοχή αυτή, ανέφερε η Πολιτική Προστασία της Χαβάης μέσω Facebook.

Στην κοινότητα Πούνα, στο ανατολικό τμήμα του Μεγάλου Νησιού, την οποία αφορά η εντολή απομάκρυνσης, υπολογίζεται πως ζουν μόνιμα περίπου 10.000 κάτοικοι του μεγαλύτερου νησιού των ΗΠΑ.

Οι εικόνες που κάνουντο γύρο του κόσμου μπορεί να εντυπωσιάζουν, ωστόσο οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ένα "πύρινο εφιάλτη", αφού οι συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις τους έχουν θέσειαντιμέτωπουςμε τουλάχιστον δέκα σεισμούς ανά μία ώρα.

Maija Stenback, αυτόπτης μάρτυρας

Ζούμε στο Leilani Estates, περίπου έξι τετράγωνα μακριά από την έκρηξη.

Μισή ώρα πριν την έκρηξη, διαβάσαμε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για το ηφαίστειο, οπότε η κόρη μου κι εγώ, πήγαμε για να το δούμε.

Σε απόσταση μόλις μισού μιλίου μπορούσε κανείς να ακούσει την έκρηξη, να την αισθανθεί. Ήταν σαν κάποιος να παίζει ένα πραγματικά "βαρύ" μπάσο. Ήταν σα να ένιωθες τη δύναμη της λάβας. Το χρώμα και ο ήχος ήταν απίστευτα…

Ακούγεται "εκρηκτικό" … μα είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί όχι αυτό που άκουσα, αλλά αυτό που ένιωσα.

Πηγή φωτογραφιών: ΒΒC, AFP, EPA

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις