Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αχμέτ Ουζουμτσού εκτιμά ότι για την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί 50-100 γραμμάρια του νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok (Νοβιτσόκ) σε υγρή μορφή. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Ουζουμτσού σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The New York Times.

Κατά την άποψη του Αχμέτ Ουζουμτσού, η ποσότητα αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπορούσε να παραχθεί για ερευνητικούς σκοπούς και αυτό σημαίνει ότι η ουσία αυτή παρήχθη πιθανότατα για να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο.

«Για ερευνητικού σκοπούς θα χρειαζόσασταν για παράδειγμα 5-10 γραμμάρια ή περίπου αυτή την ποσότητα, ωστόσο στο Σάλσμπερι μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, η ακριβής ποσότητα είναι άγνωστη, μου είπαν ότι μπορεί να είναι 50-100 γραμμάρια και η ποσότητα αυτή υπερβαίνει την ποσότητα που απαιτείται για έρευνες…», δηλώνει ο Ουζουμτσού.

«Έχει σημασία να επισημανθεί ότι η νευροπαραλυτική ουσία είναι προφανώς πολύ ανθεκτική» δηλώνει ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ , τονίζοντας ότι η ουσία «δεν επηρεάσθηκε από τις καιρικές συνθήκες», όπως και ότι «στην πραγματικότητα σ' αυτό οφείλεται και το ότι έγινε δυνατόν να ταυτοποιηθεί παρότι είχε περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα». «Αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν μια ουσία υψηλής καθαρότητας» δήλωσε ο Ουζουμτσού.

Απροσδιόριστη η ποσότητα

«Ο ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) δεν μπορεί να υπολογίσει την ποσότητα της νευροπαραλυτικής ουσίας, που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του διεθνούς οργανισμού, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως η ποσότητα έπρεπε να αναφέρεται σε χιλιοστά του γραμμαρίου». Στην ίδια δήλωση αναφέρεται ότι «Παράλληλα, η ανάλυση των δειγμάτων που συγκέντρωσε επί τόπου ομάδα εμπειρογνωμόνων, έδειξε ότι η δεδομένη χημική ουσία ήταν καθαρή, ανθεκτική και σταθερή στις καιρικές συνθήκες».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτσού σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The New York Times, είχε αναφέρει ότι για την δηλητηρίαση των Σκριπαλ θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ποσότητα 50-100 γραμμαρίων της δηλητηριώδους ουσίας. Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που δήλωσε, δια στόματος της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί τέτοια ποσότητα , θα είχαν εξοντωθεί ολόκληρα τετράγωνα στην περιοχή του Σαλσμπερι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις