Με ιδιαίτερη προσοχή αξιολογούν Αθήνα και Λευκωσία τη δήλωση του Τούρκου υπουργού ΕνέργειαςΜπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι "αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στην Μεσόγειο".

Ανακοίνωσε, δε,ότι στις 12 Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή ο αγωγός TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project).

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, δήλωσε ότι "η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού".

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ισχυρίστηκε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί πως "δεν θα χαθεί το momentum για τις συγκεκριμένες έρευνες". Ο ίδιος, πάντως, δεν διευκρίνισε το ακριβές σημείο της Μεσογείου όπου θα λάβει χώρα η γεώτρηση.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας έρχονται σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει πρόσφατα ο τουρκοκύπρτιος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είχε υπογραμμίσει τα "δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων" στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής και είχε σημειώσει ότι η Τουρκία αγόρασε πλατφόρμα και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τις δικές τους έρευνες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ακόμη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, ο οποίος αποτελεί τμήμα του TAP, θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου. Σημείωσε μάλιστα ότι η τελετή θα γίνει παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ.


Η Λευκωσία

Από την πλευρά της, η Λευκωσία σημειώνει ότι το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμο να προβεί σε γεωτρήσεις.

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης δεν αποκλείουν όμως η τουρκική ενέργεια να γίνει στις αρχές Ιουλίου όταν η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τη διάθεση του κυπριακού αερίου.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι τουρκικές γεωτρήσεις να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όσον αφορά τα πιθανά σημεία που θα επιχειρήσουν οι Τούρκο, το πρώτο είναι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός και η δεύτερη που σχετίζεται άμεσα και με το έγγραφο που κατέθεσε πρόσφατα στον ΟΗΕ ( με το οποίο αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ) είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις