Μακρόν: Έκκληση σε Νετανιάχου για διάλογο με τους Παλαιστίνιους

Μακρόν: Έκκληση σε Νετανιάχου για διάλογο με τους Παλαιστίνιους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την "πολύ έντονη ανησυχία του" για την κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε να υπάρξει "διάλογος για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη  με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνδιάλεξης, ο Μακρόν καταδίκασε "τη βία και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος "επανέλαβε" στον Νετανιάχου ότι είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει διάλογος για να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Την Δευτέρα ο Μακρόν είχε συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Στις επικοινωνίες του αυτές "καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι "προσηλωμένος στην ασφάλεια του Ισραήλ".

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters