Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε την ελπίδα ότι η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη θα στείλει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στον κόσμο» αφού δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής θα στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στον κόσμο από την Κωνσταντινούπολη» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι έχουν κληθεί να παραστούν και οι 57 χώρες του Οργανισμού.

«Μια τέτοια (έξαρση) της βίας είναι καταστροφική για τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη της ειρήνης και απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» είπε λίγο πριν η Τερέζα Μέι.

Για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, αυτές οι απώλειες ζωής είναι «τραγικές και εξαιρετικά ανησυχητικές».

Για μία ακόμη φορά το Λονδίνο επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας ανεξάρτητης έρευνας, την ώρα που οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση ενός ανακοινωθέντος του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέρ της διενέργειας μιας τέτοιας έρευνας.

«Πρέπει επειγόντως να καθορίσουμε τα γεγονότα έπειτα απ’ ότι συνέβη, μέσω μιας ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας, που να επικεντρώνεται ιδίως στον λόγο που έγινε χρήση από τους Ισραηλινούς τέτοιου αριθμού αληθινών σφαιρών και στον ρόλο που έπαιξε η Χαμάς στα γεγονότα» τόνισε η Μέι.

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν όμως αυτές οι διαδηλώσεις πρέπει να είναι ειρηνικές. Φοβούμαστε ότι ακραία στοιχεία επιχειρούν να εκτρέψουν αυτές τις νόμιμες διαδηλώσεις για να ωθήσουν τους δικούς τους στόχους» συμπλήρωσε η ίδια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις